Спокойна е обстановката в кв. "Рудничар" на Перник, където свлачище напука опасно къщи и зоната около тях се пазеше с полиция. Това заяви пред БГНЕС кметът на Перник Иван Иванов.

Все още нямат резултати от геоложкия доклад за свлачищния район. "Имаме заседание на комисията, която да обследва къщите и щетите, които са нанесени и едно по едно ще се вземат необходимите мерки", подчерта пернишкият кмет.

Двете семейства, пострадали от свлачището в "Рудничар", са настанени в общински жилища в пернишките квартали "Тева" и "Изток".

На 1 юли три къщи пропаднаха в изкопани под тях незаконни рудници за добив на въглища в пернишкия квартал "Рудничар". Две семейства бяха евакуирани заради свлачището. Трето семейство е отказало да се евакуира. Обявено е бедствено положение в района.

В министерството на икономиката в четвъртък обявиха, че започва инкриминиране на незаконния добив на подземни богатства.

Кметът на Перник Иван Иванов заяви, че всеки месец общината харчи средно между 3000 и 5000 лв. за запълването на дупките от незаконни "миньори".

Входовете към незаконните галерии са на терена на частната фирма "Елит Груп", каза той.