До края на седмицата ще започне активното изкупуване на тютюна в Южна България, уверяват фирмите-изкупвачи на тютюн.

Днес се състоя среща на министър Десислава Танева и заместника й Цветан Димитров със Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България, съобщават от пресцентъра на МЗХ.

Нямаме начин да въздействаме пряко върху цената на суровината. Това, което можем да направим, е с промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия да регламентираме отношенията между участниците в сектора, а държавата да е арбитър при окачествяването на тютюна", посочи министър Танева.

Тя призова представителите на бранша да дадат становища по готвените промени, така че на предстоящия Консултативен съвет да се постигне съгласие и от 1 март следващата година новите правила да са изчистили ежегодните проблеми.

Малко по-рано стана ясно, че до два дни тютюнопроизводителите ще решат дали да подновят протестите си.
Преди няколко дни те започнаха масови протести заради забавянето на кампанията по изкупуване и ниските цени. От седемте фирми, които активно купуват тютюн у нас, едва три са започнали кампанията.

Всеки следващ ден изкупната цена на тютюна пада, казва председател на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов, който подозира, че това не е случайно, а тенденциозно.

Кампанията започнала от 5,30 до 6,00 лева в началото, а сега цената е паднала до 3,80 - и то еднакво от всички фирми.

Може би има и споразумение между фирмите. За нас това е престъпно ниска цена, смята Арбен Мименов.

След проведената среща с министър Танева Арбен Мименов съобщи, че е удовлетворен от поетите от държавата ангажименти, но крайното решение ще бъде на самите производители.

По време на срещитe беше обсъдено също подпомагането в сектора през следващите години. Ще се работи в посока националните доплащания да достигат само до производители, които към момента се занимават с отглеждането на тютюн и които притежават  референтни количества тютюн в периода 2007-2009 г.
Министър Танева разясни и другите възможности за получаване на подкрепа както по схемите с директни плащания, така и по Програмата за развитие на селските райони.