Стотици тютюнопроизводители излязоха на мирен, предупредителен протест на пътя между Гоце Делчев и Гърмен, съобщава БНР. Протестиращите бяха охранявани от 40 униформени. Те символично запалиха бали с тютюн.

Хората настояват държавата да се ангажира с проблема по изкупната кампания и унизително ниските цени. Сред исканията им са да бъдат предприети спешни мерки в защита на производителите.

Припомняме, по-рано от парламентарната трибуна лидерът на ДПС алармира, че изкупната кампания се бави, тютюнът мухлясва и скоро може да стане непродаваем. Той обясни, че именно закъснялата изкупна кампания е станала повод за днешните протести в Югозападна България.

Междувременно стана ясно, че минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите става 300 лева. Новината дойде след спешната среща на земеделския министър Десислава Танева и председателя на най-голямата браншова организация в тютюневия сектор Цветан Филев.

Протестиращите настояват да бъдат предприети спешни мерки като конкретен график за изкупуването, гарантирани минимални изкупни цени и социални гаранции. Те коментират, че на улицата са ги изкарали отчаянието, безпаричието и пълното безхаберие на държавата. Възрастен мъж от Вълкосел дори заплаши, че ще запали тютюна заедно със себе си и къщата.

С проблема на тютюнджиите се ангажирал и министър-председателят. Още в понеделник исканията ще бъдат предадени на ресорния министър Десислава Танева.

По последна информация изкупната цена е паднала на 3,80 лева. Хората са категорични, че за по-малко от 6 лева няма да дадат и един тютюнев лист.