Новото съоръжение за обогатяване на уран в Иран е отворено за посещение на експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Това заяви президентът на страната Махмуд Ахмадинеджад, цитиран от БиБиСи. Предстои уточняване на датата за предстоящата инспекция.

Нямаме никакви проблеми нашето съоръжение да бъде проверено, посочи държавният глава.
Не се страхуваме, каза още той.

Ахмадинеджад за пореден път изрази увереност, че в ядрената сфера Техеран се съобразява изцяло с изискванията на Международната агенция за атомна енергия.

Той отрече и обвиненията, отправени от президентите на САЩ, Франция и Великобритания, че базата за обогатяване на уран била тайна.
Ако беше тайна, защо ни трябваше да информираме МААЕ една година предварително, посочи иранският президент. 

Ахмадинеджад добави и че Иран не е заинтересован да развива ядрени оръжия, които по думите му са „оръжия срещу човечността"

Припомняме, вчера Иран разкри съществуването на втора база за обогатяване на уран. Вторият завод е разположен край град Кум, южно от Техеран и е достатъчно голям, за да побере 3000 центрофуги.

Новината предизвика бързата и остра реакция на лидерите на Г-20, които определиха действията на страната като провокация към международната общност.