Иран предизвика острата реакция на лидерите от Г 20 след като разкри за съществуването на втора база за обогатяване на уран.

Иран отправи директна провокация към световната общност като не информира Международната агенция за атомна енергия за новото си съоръжение за обогатяване на уран.", заяви американският президент Барак Обама в Питсбърг по време на икономическия форум на страните от Г 20.

Той изиска незабавно експертите на МААЕ да проведат разследване във връзка с тази информация.

„Иран отказа да поеме международната отговорност. Това не е първият път когато страната отказва да сътрудничи.", подчерта Обама.

Страната наруши правила, които всички са длъжни да спазват, отбеляза още американският президент, като допълни, че на предстоящата среща между Техеран и Шесторката (на 1 октомври) Иран трябва да е подготвен да представи конкретни мерки, диалог и прозрачност.

Иран поставя международната общност на опасен кръстопът, каза от своя страна френският президент Никола Саркози.

Той отбеляза, че до сега страните, преговарящи по ядрените въпроси с Иран нямат никакъв успех, което е неприемливо.

„Сега всичко трябва да бъде поставено на масата. Не трябва да оставяме повече време на иранските лидери.", категорично заяви той.

Премиерът на Великобритания Гордън Браун също беше категоричен, че трябва да се предприемат неотложни санкции спрямо Иран.

„Това е неотложно предизвикателство пред света. Нямаме избор, освен да начертаем линия в пясъка и да изолираме Иран", каза Браун.

Великобритания е абсолютно ясна, че Техран трябва да изостави всичките си военни амбиции, свързани с ядрените си съоръжения, подчерта британският министър-председател.