Ако Иран наистина произвежда ядрено оръжие, то ще е готово най-рано след година, а за да бъде използвано ще са нужни още година или две, заяви в телевизионно интервю американският министър на отбраната Леон Панета, цитиран от АФП.

Той повтори изявлениетона американския президент Барак Обама, че САЩ няма да позволят това да се случи, което е общата им цел с Израел.

Запитан дали средствата, които САЩ биха използвали, за да спрат Техеран, включват и военна операция, Панета заяви, че "нищо не изключва".

Засега, обаче, за разлика от Израел, САЩ все още настояват, че дипломацията не е изчерпана, както и че няма категорични данни Ислямската република да е близо до производството на ядрено оръжие.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху започна безпрецедентна вербална атака към правителството на САЩ заради позицията му относно иранската ядрена програма, пише израелското издание Haaretz.

"Светът казва на Израел да чака, има още време". И аз казвам "Какво да чакаме? Докога да чакаме?. Тези в международната общност, които отказват да поставят граници пред Иран, нямат моралното право да поставят червена светлина пред Израел", заяви Нетаняху по време на съвместна пресконференция с българския си колега Бойко Борисов.

"Сега, ако Иран знае, че няма граница. Ако Иран знае, че няма краен срок, какво ще направи? Точно това, което прави. Той продължава, без никаква намеса, да развива способността си да създава ядрено оръжие и от там, ядрени бомби", каза още израелският премиер.

Междувременно дипломати съобщиха пред АП, че Международната агенция за атомна енергия разполага с нови разузнавателни данни, че Иран е напреднал в работата си по изчисляване на разрушителната сила на ядрена бойна глава, което е стъпка към изграждането на такова оръжие.

Дипломати заявиха, че според информацията - от САЩ, Израел и най-малко една друга страна - данните са от разследване, направено през последните три години.

Иран отрича, че работи по ядрени оръжия и заяви, че твърденията за обратното са въз основа на изфабрикувани разузнавания.

Но атомната агенция на ООН се доверява на подозренията и заявява, че не може да ги опровергае, освен ако Иран не започне