Израел разполага с категорични данни, че зад атентата в Сарафово стои Хизбулла, заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, провела се в Йерусалим.

Имаме несъмнена информация, че тази атака е извършена от  Хизбулла. Това е атака, планирана за друга държава, срещу туристи, допълни  Нетаняху.  Той изтъкна, че Израел има данни, че Хизбула работи тясно с Иран.

Борисов разказа в Израел как сме се опълчили на Хитлер
Oще...

Нетяняху изтъкна, че израелски власти търсят най-добрите начини за съвместна работа с българското  правителство, която да доведе до резултати.

Българският премиер Бойко Борисов обаче заяви, че продължава работата на службите за установяването на извършителите на терористичния акт и че към момента България не разполага с достатъчно информация кой е извършителят на атентата.

Израелските служби са доста  напред, имаме извършителя, имаме ДНК профил. Трябва да знаем кой е този човек и откъде е дошъл и по този начин ще разгадаем цялата схема и взаимовръзка, заяви той.

Затова много категорично казах на премиера Нетаняху, че винаги бихме застанали срещу всеки терорист или всяка държава, която произвежда такъв , стига да имаме достатъчно доказателства. В момента ние ги нямаме и затова продължаваме много усилено да работим по разследването с всички служби, които могат да допринесат за това, допълни  Борисов.

Борисов подчерта, че разследването се води от българските служби, които си партнират със службите от САЩ, Израел, Великобритания. България ще настоява да се намерят и да бъдат съдени онези, които извършиха този кървав атентат срещу израелски граждани, при който беше убит и българския гражданин, категоричен бе той.

Той допълни, че провеждането на срещата именно на 11 септември е знаково и изказа съболезнования на близките на хилядите жертви на тероризма.

В присъствието на двамата министър-председатели бяха подписани и четири споразумения между българската и израелската държави - за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията; в областта на здравеопазването и медицинската наука; относно доходоносната дейност на членове на семейството на член на дипломатическа мисия или консулско представителство; за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2012-2014г.

„Икономиките ни се сближават и на срещата ни днес с Борисов говорихме за бъдещи израелски инвестиции в България в секторите земеделие и технологии", изтъкна Нетаняху.

„Обсъдихме и важни факти, за които светът трябва да знае за България - стабилността и успехите на вашата страна и данъчната политика, които са фактори, създаващи възможности за привличане на инвеститори в България", допълни още той.

„Много е важно да се каже днес, че по отношение на туризма съвместните планове, които имаме, търпят развитие", допълни българският министър - председател. „Ще бъда истински доволен и горд от това, че израелски технологичен парк, би могъл да пренесе цялото си производство в България, тъй като Израел е първа сила в света по технологии и иновации и трета в сектор здравеопазване", коментира Борисов. По думите му подписаните днес документи ще дадат своеобразен тласък за израелските компании, да могат да инвестират в България.

Борисов и водената от него правителствена делегация посетиха националния „Мемориал на катастрофите (Холокоста) и героизма" - „Яд Вашем" и музея на изкуствата в Мемориалната зала. Българският премиер лично поднесе венец в памет на загиналите в Холокоста.