Оповестените след края на телевизионния дебат на лидерите на британските партии резултати от различни социологически проучвания показват, че повечето зрители подкрепят най-много премиера Дейвид Камерън и Ед Милибанд. Двамата имат почти равни резултати с минимални разлики - 25%. Найджъл Фарадж печели единствено в допитването за най-честен събеседник, а лидерите на националистическите партии на Уелс и Шотландия са сред най-търсените в "Гугъл" имена.

Както съобщихме по-рано, вчера се проведе единственият телевизионен дебат на премиера на Великобритания Дейвид Камерън и шестима лидери на политически партии преди парламентарните избори в страната на 7 май.

Участваха лидерите на евроскептичната Партия на независимостта, лявата Зелена партия, на Консервативната партия и на лейбъристите - последните две партии доминират в политическия живот на страната от десетилетия. Също така взеха участие лидерите на националистическите партии в Шотландия и Уелс и Ник Клег, лидер на либералдемократите, които са коалиционен партньор на Консервативната партия.

Във встъпителните си изказвания, лидерът на UKIP Найджъл Фарадж отново обърна внимание на проблема с имигрантите и обвини останалите си събеседници, че подкрепят Европейския съюз и по този начин оставят отворена вратата за емигрантския поток.Той се обяви за поставяне на граници отново. Другите участници му направиха забележка, че не е останал проблем, за който да не е обвинил чужденците. В същинския дебат Фарадж заяви, че очаква да чуе мнението на участниците за здравеопазването.

Фарадж остро нападна съперниците си за това, че нямат реален поглед върху живота на обикновените хора и са еднакви. Всички те за него са "политически коректна класа", никога не са имали истинска работа в живота си. Той защити патриотизма като основна тема за партията си.

Натали Бенет говори за строгите икономии и внушението, че те са неизбежни. Според нея това не е вярно. Зелените, каза тя, искат промяна и призова избирателите да гласуват за това бедните да не плащат за грешките на богатите. На първо място трябва да бъдат поставени принципите и ценностите, убедена е тя. Тя се обяви срещу крайното отношение към имигрантите след края на встъпителното си обръщение и началото на същинския дебат и заяви, че не трябва да бъдат обвинявани.

Ник Клег призна за направените досега грешки, но обеща либералдемократите да действат честно и почтено винаги.

Никола Стъджън се обяви за независимост на Шотландия, но и обеща докато тя е част от Великобритания винаги да подкрепя прогресивната британска политика.

Според Ед Милибанд, за последните 5 години икономиката не е заработила за хората. Той обеща, че ако спечели вота, това ще се промени. Гарантира, че таксите за обучение ще бъдат намалени, обяви се за по-добро бъдеще за младите хора, както ще се работи и за намаляване на дефицита. Милибанд се включи в дебата за здравеопазването като остро критикува Камерън. По думите му, премиерът го е заявил като приоритет, но в действителност се наблюдава хаос и пациентите чакат за прием с часове.

Лиян Уд призова гласоподавателите да подкрепят партията на Уелс, за да се чуе гласът и на уелсците.

Премиерът Дейвид Камерън се обърна към онези, които смятат, че планът, с който е дошъл на власт, не е проработил и безработицата ще се покачва, с призива да не връщат страната към изходната позиция. Според него, икономиката при неговото управление работи и Великобритания може и много повече от това.

Дейвид Камерън благодари в "Туитър" на ITV за дадената възможност да изложи позицията си. Той се обяви за продължаване на настоящата линия и никакво връщане назад.

След края на дебата, Ед Милибанд коментира в "Туитър", че премиерът Камерън може и да е "затворил" дебата като е говорил последен, но не е казал нищо и е бил "невидим". Той не е защитил добре политиката и приоритетите си, смята лидерът на лейбъристите. По думите му, изборът на предстоящия вот е ясен - между провалилия се план на торите и по-доброто предложение на неговата партия. Гласувайте за промяната, призова той.

Милибанд коментира с отвращение изказването на Фарадж относно здравеопзването и болните от СПИН. Фарадж трябва да се засрами и фактът, че не виждаме това, говори много за него, написа той.

Никола Стърджън отбеляза, че се гордее за възможността да застане до лидера на уелската партия.