Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще участва в дебат с шестима лидери на политически партии. Това ще е първият и единственият телевизионен дебат с участието на основните политически сили преди парламентарните избори в страната на 7 май, съобщава Ройтерс.

Дебатът ще се проведе до северния град Манчестър. В него ще участват лидерите на евроскептичната Партия на независимостта, лявата Зелена партия, на Консервативната партия и на лейбъристите - последните две партии доминират в политическия живот на страната от десетилетия.

Също така в дебата ще вземат участие лидерите на националистическите партии в Шотландия и Уелс и Ник Клег, лидер на либералдемократите, които са коалиционен партньор на Консервативната партия. Дебатът е с начален час 19 часа местно време (21 часа българско време).

Общественото одобрение към Камерън е по-голямо в сравнение със съперниците му, но той има лоши спомени от първия телевизионен дебат през 2010 година. По време на три такива дебата силното представяне на Клег попречи на консерваторите да спечелят достатъчно места за еднолично управление.

Причината Камерън да е против тези дебати е в частност заради представянето му последният път и защото той е човекът, който може да загуби всичко, каза Лоранс Липински от социологическата агенция YouGov.

Форматът на днешния дебат ще предостави възможност на всеки кандидат да отговаря на въпрос в рамките на 60 секунди, също така да произнесе кратка встъпителна и заключителна реч. Дебатът ще бъде излъчван по БиБиСи 35 дни преди изборите.