На България ще й се наложи да плаща стотици милиони евро глоби заради заменките на земи, които бяха извършени при управлениетона предишното правителство.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството е получило писмо от Европейската комисия, в което се поставя 20-дневен срок, за да се докаже, че замяната на територии не е държавна помощ.
В противен случай комисията ще заведе дело срещу страната ни.

Само за 15 от почти 50-те сделки санкциите могат да достигнат четвърт милион. Земите са продавани при цени от около 8 лева за квадратен метър.

Министър-председателят беше категоричен, че той няма да се опитва да оправдава заменките, защото е напълно наясно, че всъщност става дума за престъпление.

Двама депутати - Искра Фидосова (ГЕРБ) и Любен Корнезов (БСП) признаха, че НС не може да направи нищо по въпроса.
Още...

Бойко Борисов е изпратил писмото на Еврокомисията до главния прокурор и се надява той да започне незабавни проверки, както и да се търси персонална отговорност за милионите, които страната ни ще трябва да плаща като санкции.
Ще се проучва и има ли юридическа възможност сделките да се анулират.

На брифинга на премиера присъства и министърът на земеделието Мирослав Найденов, който съобщи и за друга опасност - Европейската комисия да спре финансирането по Програмата за развитието на селските райони.

Сумите са в размер на 3 милиарда и 200 милиона евро до 2012 година.

Получено е писмо, в което се казва, че порочни практики, които са установени по програмата САПАРД, са пренесени и в Програмата за селските райони.

Срокът, който се дава на България, е в рамките на два месеца да коригира в ход обществените поръчки, да гарантира, че няма фалшиви оферти и фалшива свързаност между фирми, поясни Мирослав Найденов.