Председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова, заяви че Народното събрание е с „вързани ръце" по казуса със заменките на земи и проблема, който възниква с евентуално наказание от страна на Европейската комисия.

По-рано премиерът Бойко Борисов предупреди, че страната ни може да бъде санкционирана в размер на стотици милиони евро, заради неправомерно извършените заменки от предишните управници.

Фидосова коментира още, че : "Не става въпрос за замени на недвижимо имущество от договори, които са подписани по съответния ред, вписани в съответните агенции по местонахождение на имотите, и че само съдът може да развали такива договори".

Любен Корнезов от Коалиция аз България определи като юридическо невежество молбата на премиера Бойко Борисов да се намери юридическа възможност за анулиране на заменките.

"Това не е работа на парламента, това може да направи само съдът, тъй като има договорни отношения, а договорът е със силата на закон", обясни Корнезов. Той подчерта и това, че законите по принцип имат действие в бъдещето, а не са с обратно действия.

Депутатът от КБ посочи още, че такива договорни отношения се гледат по гражданскопроцесуалния кодекс, а това ще отнеме месеци.