Либийските военни, верни на Муамар Кадафи, продължават с атаките над бунтовниците в град Мисрата, съобщи Ал-Джазира. Медията цитира местен лекар, който твърди, че само днес са загинали осем души. По думите му други седем цивилни са ранени, като сред пострадалите има деца и старци.

Във втория ден на възобновената ожесточена атака над Мисрата са изстреляни 120 ракети. Припомняме, вчера третият по големина град беше подложен на масиран ракетен обстрел. Загинаха над 20 души, а въздушната атака лиши въстаниците от възможността да приемат кораби с провизии.

Ал-Джазира съобщава още, че силите на Кадафи са открили огън по бунтовниците в Адждабия, който се явява последното препятствие по пътя към опозиционната крепост-град Бенгази. Засега има информация за един убит и неколцина ранени. Същевременно либийската държавна телевизия продължава да излъчва репортажи за убити от силите на НАТО цивилни.

СиЕнЕн съобщи, че бунтовниците в Бенгази са призовали за организирането на голяма демонстрация в града, чрез която всички несъгласни с режима на Кадафи да изразят недоволството си. Това стана на фона на изразена от Съединените щати, Великобритания и Франция закана да продължат военната кампания в Либия, докато лидерът Муамар Кадафи се оттегли.

Припомняме, в съвместна декларация президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Никола Саркози, както и британският премиер Дейвид Камерън заявиха, че няма да прекратят операцията в Джамахирията и ще останат единни.

Те отбелязаха, че мандатът, предоставен им от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, е да защитят цивилното население.