Най-малко 23-ма души са убити при ракетен обстрел на силите верни на Муамар Кадафи по либийския град Мисрата, съобщава lenta.ru, позовавайки се на източници от либийската опозиция.

Според данните всички загинали са мирни жители. Основният удар е нанесен в пристанищната зона на третия по големина град в Либия. Агенцията отбелязва, че доскоро пристанището се явяваше най-безопасната част в града, но вече дори и там не е сигурно срещу ракетите на Муамар Кадафи.

НАТО с три искания към Линия
Още...

Артилерийският обстрел лиши въстаниците от възможността да приемат кораби с провизии. В хода на атаката е унищожен и местен циментен завод.

По-рано либийската опозиция предупреди за предстояща „касапница" в Мисрата, ако силите на НАТО не активизират атаките си срещу военните части на Муамар Кадафи.
Предупреждението бе отправено, след като силите на Кадафи подложиха на ракетен обстрел жилищен район в Мисрата.

В настоящия момент силите, верни на либийския полковник щурмуват източния град Адждабия, който се явява последното препятствие по пътя към опозиционната крепост- град Бенгази.

По-късно медиите съобщиха за мощен взрив край либийската столица Триполи, където се намира резиденцията на полковник Кадафи. В небето над града са „засечени" военни самолети.

Междувременно от пресслужбата на НАТО поясниха, че техни самолети са направили в сряда общо 153 полета, в това число 58 бойни. Унищожили са един танк, един бронетранспортьор и други военни обекти на правителствените войски.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.

В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.