Категорично против строителството на АЕЦ Белене се обявиха отново от ДСБ. Лидерът на партията Иван Костов предупреди, че Белене е близо до сблъсък на тектоничните плочи. Вътрешно тектонично земетресение може да се случи и то може да се случи на тази територия, подчерта той.

Костов добави, че никой не може да определи какъв е рискът, както и никой не може да каже, че няма риск от строителството на такава централа там.

Припомняме, преди дни шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев обяви, че 600 000 години на площадката на АЕЦ „Белене" не е имало активна сеизмична дейност.

Преди да се произнесъл светът в неговата компетентна част - Международната агенция по атомна енергетика и Европейския съюз, за това защо за 32 години три ядрени централи аварираха и излезнаха от сценариите за противодействие на рисковете, не може да се взема решение за строителство на АЕЦ, обясни той.

Според него в противен случай това би било предателство спрямо интересите на България. По думите на Костов Бойко Борисов използва много неистини, когато говори за АЕЦ Белене и даде за пример, че не са произведени атомните реактори.

Искаме България да следва европейската енергийна политика, особено по отношение на ядрената безопасност, каза още тъмносиният лидер. Този, който не го прави, това е луд за връзване, коментира той.

Иван Иванов от своя страна заяви, че има опасност АЕЦ Белене да не може да се изплати. Според неговите изчисления, базиращи се на печалбата на АЕЦ Козлодуй, Белене трябва да работи 60 години, за да се изплатят шест милиарда евро, необходими за изграждането й.

Той и Иван Костов подчертаха, че ако АЕЦ Белене бъде построена, за България остават рисковете и отработеното ядрено гориво, а печалбата ще е единствено за руснаците. Опитът на Бойко Борисов да тласка обясненията към международното положение са уроци от времето на Тодор Живков. Връщането към тези най-мрачни времена на социализма е показателно за характера на управлението на ГЕРБ, коментира лидерът на ДСБ.

Иван Иванов добави, че премиерът Борисов напомня за Тодор Живков и с това, че показва пълно пренебрежение към позицията на ЕС за ядрената енергетика след инцидента във „Фукушима" в Япония. И тук напомня за Тодор Живков - както Живков направи първа копка на Белене една година след аварията в Чернобил, поясни той.

Лидерът на ДСБ бе категоричен, че българските интереси трябва да бъдат защитени от българското правителство, а не от ЕС, на който се надяваме за съжаление.

Според него темата Либия се преекспонира за отвличане на вниманието на хората от вътрешните проблеми. В тази връзка той изтъкна, че е убеден, че цената на бензина в България не зависи от ситуацията в Джамахирията.

Лидерът на ДСБ съобщи още, че основната част от субсидията в земеделието отивала за една-единствена фирма, наречена от него „Октопода". По думите му не е учудващо недоволството на всички останали земеделци.

Иван Иванов изтъкна, че името на фирмата е действително „Октопод"