600 000 години на площадката на АЕЦ „Белене" не е имало активна сеизмична дейност, изтъкна шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев.

Експертизата за сеизмичността на площадката е правена от БАН и е одобрена на базата на много изследвания, включително картографски, от самолети и сондажи, подчерта Цочев.

Той поясни, че след отрицателния доклад на БАН от 90-те години за „Белене", Академията публикува друг доклад след направени допълнителни изследвания и проучвания, в който категорично учените потвърждават отсъствието на разлом на площадката.

Връщащите се от Япония българи могат да се изследват за радиоактивно заразяване в София и Козлодуй
Още...

Цочев обясни, че разломът е място, където двете плочи се движат и когато се застъпят една върху друга, на това място се получава земетресение. Затова е забранено там, където има активен разлом, да се строи АЕЦ, както и ако сеизмичността на площадката е над 0,4 g, поясни още Цочев. Той подчерта, че на площадката „Белене" сеизмичността е оценена на 0,24 g.

Така че няма изключващи фактори и всичко е въпрос на проектиране и системи на защита, коментира той.

По повод упреците от страна на противници на проекта за АЕЦ „Белене", че районът е блатист и неподходящ Цочев поясни, че е направена площадка декари наред с плътност като на бетон. И това е от баластровата възглавница с 2.0 плътност и върху нея ще започнат да отливат бетон и арматура.

По повод репликите за „гьола" на премиера Борисов при едно от посещенията му в Белене Цочев каза, че площадката е била умишлено наплънена с вода, за да не замръзне през зимата, защото замръзването на баластровата възглавница може да доведе до увреждане.