В ДАНС е призована съдия Румяна Ченалова, за да й бъде повдигнато ново обвинение, съобщава БНР, позовавайки се на свои източници. Часът на призовката на Ченалова съвпада с този, в който тя е извикана от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Ченалова трябва да се яви в комисията заради започналата проверка на изтеклите записи на разговори между нея и бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева.

Припомняме, преди време изтекоха записи, на които бившата шефка на СГС Владимира Янева казва, че Бойко Борисов бил казал на Цацаров да я "опраска". Събеседник на Янева от въпросните записи е бившата съдийка Румяна Ченалова. Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров отрече премиерът Бойко Борисов да му е оказвал влияние, за да "опраска" Владимира Янева. Шефът на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, че „Яневгейт" е част от сценарий за сваляне на Борисов и Цацаров.

В Етичната комисия днес е поканена и Владимира Янева, чиито глас също фигурира в записаните разговори. Вчера премиерът Борисов заяви, че няма да обръща внимание на две каки, които са се събрали и си говорят за него.

Още миналата седмица обвинител номер 1 Сотир Цацаров намекна, че Ченалова ще получи ново обвинение. Той предположи, че записите са направени от самата Ченалова. До момента тя е разследвана за длъжностно и документно престъпление, свързани с работата й по търговско дело. Заради сигнали, че е имала намерение да напусне страната Ченалова прекара 72 часа в ареста.

По неофициална информация утре Висшият съдебен съвет ще решава дали да я уволни. Това предложение е направено от дисциплинарния състав, който проверява дали Румяна Ченалова е нарушила Етичния кодекс на магистрата с работата си по т.нар. дело "Белведере". Заради него френският посланик я нарече „гнила ябълка".

Извънредното заседание на Етичната комисия е насрочено за 15.00 часа.