Премиерът Борисов определи последните парламентарни избори в Гърция като тежък наказателен вот от страна на народа. „Идването на СИРИЗА на власт в Гърция не значи, че за една нощ нашите съседи са станали леви или са променили позициите си", разчете обаче вота Борисов по време на изказването си на организирания от Американската търговска камара бизнес обяд.

Покрай гръцките избори той погледна и към предстоящите местни избори у нас, като призова да ги проведем в такт на толерантност, в условия на толерантна предизборна борба, която да не попречи на вътрешнокоалиционните взаимоотношения в кабинета „Борисов 2".

И тук премиерът си спомни колко трудно бе съставено правителството, което до момента обаче се справя сравнително добре с работата си.
„Това не ни беше мечтата на никоя от политическите партии - да работим в такъв състав, но по-добър вариант нямаше как да се избере", призна още Борисов.

И пред тези представители на бизнеса министър-председателят не пропусна да обърне поглед към предшествениците си, като заяви, че последиците от експеримента „Орешарски" са изключително тежки за България.

В този експеримент Борисов открои фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и се похвали, че по време на втория му мандат вече над 100 хиляди вложителите са си взели 3,5 млрд. лева от гарантираните влогове.
100 000 души са един град като Казанлък, си е взел парите", даде пример премиерът.

И покрай КТБ той се обърна отново с призив за оставка към управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров.
Искров носи лична отговорност и не мога да си обясня това негово поведение да не си подава оставката. Той дължеше на обществото подаването на оставка", убеден е премиерът.

Борисов, който засегна почти всички наболели теми у нас, отново увери, че само се е шегувал с идеята да издигне жена кандидат за президент.
Седмици след като пред женската организация на ГЕРБ Борисов предложи „защо да не се напънем и да не сложим една жена президент", министър-председателят отсече, че не разглежда сериозно този въпрос.

Горчиво съжалих, че се пошегувах за жената президент", призна Борисов и честно посочи: „Ей така ми дойде отвътре". „Но както се казва постановката - „Език мой, враг мой", осъзна премиерът и думите му предизвикаха смях от страна на събралите се американски инвеститори.

За Борисов обаче президентските избори са толкова далечни и са толкова неважни, за да се говори за тях от сега. Все пак лидерът на ГЕРБ поиска да уточни, че той е в прекрасни взаимоотношения с президента Росен Плевнелиев и се уважават като институции сградите на „Дондуков 1" и „Дондуков 2".

Борисов похвали държавния глава и заради назначените именно от Плевнелиев два служебни кабинета на страната ни, с което се е справил прекрасно.

Имаме си много добър президент - евроатлантически, доказан", продължи с похвалите премиерът и в хода на признанията и думите за президента изтъкна: „Вярно, аз си го харесвах много като министър, но той се справи прекрасно и като президент".

Бойко Борисов коментира с едно изречение и вчерашният избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Премиерът е доволен от това, че е имало осемчасово пряко излъчване на избора от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС).
Този път и двамата кандидати бяха безупречни", отбеляза министър-председателят, но отсече, че ще се въздържи от оценка от конкретния избор, защото не му е работа.

Не на последно място премиерът е оптимист от това, че правителството ще завърши мандата си, като повод за това е постигнатият синхрон между министрите.
„Те просто не се познаваха, а с някои и аз се запознах за първи път. Само в рамките на месец и половина с взаимни усилия наблюдавам, че все по-добре работят като екипи", доволен е премиерът.

Като доказателство за това разбирателство даде министърът на здравеопазването Петър Москов. След като представител на бизнеса попита каква ще е политиката на кабинета в сектора „здравеопазване", Борисов призова на бизнес обяда да се появи и министър Москов, тъй като „бил наблизко".
Само десет минути по-късно в залата дойде и самия здравен министър, който след заръката на премиера започна да обяснява как ще работи кабинета „Борисов 2" за родното здравеопазване.

Говорейки за партньорство обаче Бойко Борисов си спомни танца танго и напомни, че и за него, и за сътрудничеството трябват двама.
„Не могат да те носят постоянно под мишница", коментира министър-председателят.