С бурни овации и на крака стотици дами от ГЕРБ посрещнаха своя лидер Бойко Борисов, който заедно с дясната си ръка Цветан Цветанов уважи общото събрание на Жени-ГЕРБ.

„Нежната сила" на партията мандатоносител побърза да се похвали с най-големите си постижения - първият столичен кмет от нежния пол Йорданка Фандъкова и първата жена председател на Народното събрание Цецка Цачева, която в момента е за втори мандат на този пост.

Неделният дамски форум в НДК събра почти 500 делегатки от всички области в страната. Цачева първа ги поздрави от трибуната, макар първо да се обърна към мъжете в залата,  и изтъкна приноса на герберките за мястото, което партията заема в национален и международен план. Само 17% от депутатите в момента са жени, изрази недоволство от половото разпределение парламентарният шеф, като не пропусна да отбележи, че в парламентарната група на ГЕРБ дамите са 30 от общо 84 и това е добра пропорция.

Жените имаме нова мисия с оглед различната ситуация в света днес - с присъщата ни толерантност и чувствителност можем да направим света ни по-добър, всяка една от нас трябва да работи с опита да чуем другия, да бъдем диалогични, но категорично да отстояваме позициите, в които вярваме, даде тя съвет на нежния пол.

Похвали към герберките отправи и единствената жена заместник-председател на партията Йорданка Фандъкова. Както обикновено, столичният кмет се похвали със строежа на детски градини в София - за времето, в което тя отговаря за София, има 69 нови сгради, а над 12 хиляди деца „имат възможност да се възползват от тази услуга на европейско ниво". Да променяме града си, държавата си - в това отношение имаме пълната подкрепа на премиера, гарантира Фандъкова на женския форум.

Заместник-председателят на групата на ЕНП Мария Габриел сподели с аудиторията отговорност, вяра, мотивация. С жени се работи по-лесно, цитира евродепутатката своя партиен лидер Борисов. За нея Жени-ГЕРБ са не най-нежната, а най-упоритата част от политическата формация.

На постовете, на които имаме жени, просто нямаме по-добър мъж за тях, включи се в хвалбите и самият партиен предводител Бойко Борисов. Като гледам интереса към президентските избори, президент жена не сме имали още. Що да не се напънем и за президентските избори да не сложим една жена президент, запита се той, след като пресметна, че вече е дал на страната първата жена кмет на София и първа парламентарна шефка.

Премиерът не пропусна да поговори малко и за „провалените партии", които досега са били властимащи. Станаха сега убийства, ще ги разкрием тая седмица и ще видите колко ще им е мъчно, разкри той плановете си за политическите си опоненти.

В типичния си шеговит тон Борисов изрази и притеснения от това, че медицината много напредва. След десетина години може да се окаже, че не сме нужни вече, ще станем навярно ние слабия пол, сподели той тревогите си с герберките.

Все пак премиерът прояви и сериозност в коментара си за политическите дейности на правителството и увери, че дори това, направено само до момента, си е струвало създаването на правителство. Пуснахме еврофондовете, всички програми работят за България. Над 5 милиарда ще бъдат разплатени към общини, бизнес, обеща Борисов.

Уважаеми жени, уважаеми господин Борисов, обърна се към аудиторията пък вторият мъж в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той побърза да честити рождения ден на министъра на енергетиката Теменужка Петкова - „едно от мъжките момичета в парламента".

Вие давате тази основа и тези ценности, които всички искаме в своите семейства, похвали той дамите на ГЕРБ. Дясната ръка на Борисов припомни, че при съставянето на правителството именно три представителки на нежния пол - Румяна Бъчварова, Менда Стоянова и Цецка Цачева, са стопили политическите ледове.

Една жена разпределя финансите по-вещо от мъжете, затова и финансовата комисия е дадена на жена. Все пак премиерът даде важните министерства на дамите, отбеляза Цветанов и се примоли на лидера си да бъде справедлив и в следващ герберски мандат да остави равно място и на мъжете.

Ние разчитаме на Жени-ГЕРБ, над 500 са общинските ни съветнички, могат да бъдат и повече. Пожелава на дамите кметове да повторят мандатите си и след местните избори, които се задават тази пролет, обърна се бившият силов министър към аудиторията. Без вас не можем, но не забравяйте никога, че и вие без нас не можете, апелира той дамите.