В Пазарджик продължава делото за убийството на сестрите Белнейски. Обвиняем е Лазар Колев.

Данни от изготвената първа тройна медицинска експертиза по делото обаче поставят под съмнение вината му, съобщава БНР.

Смъртта на сестрите Росица и Христина Белнейски е настъпила на 31 януари 2006 година, сочат показанията на вещите лица, изслушани в днешния, пети ден от процеса.

Според ръководителя на експертизата - доц. Мария Грозева, двете момичета са убити около 20 часа преди първия съдебномедицински оглед на труповете им.  Той беше направен на 1 февруари, 2006 г.

Данните от експертизата на Грозева поставят под въпрос виновността на Лазар Колев, защото той има алиби за дните след 28 януари.

Припомняме, според обвинителния акт по делото Белнейски, смъртта на момичетата е настъпила по време на изчезването им в нощта срещу 28 януари.

Доц. Грозева заяви категорично, че смъртта на двете деца обаче не е настъпила в нощта на изчезването им, а по-късно.

Основното доказателство за това са трупните петна по телата на двете момичета, които служат като опора за датирането на смъртта от експертите.

В съдебната зала доц. Мария Грозева се яви заедно с другите двама лекари, участвали в огледа на труповете и изготвили съдебно-медицинската експертиза - Ангел Фингаров и Борис Пеев.

Доц. Грозева обясни, че допуска възможността убийството да е извършено от един човек. Тя не изключва и вероятността черепно-мозъчните травми на момичетата да са от прегазване от автомобилна гума.

Грозева потвърди, че върху сестрите е упражнявано и физическо насилие.

За Христина е установено, че е правила аборт, вероятно, месец преди инцидента.

По-късно експертите, изготвили третата експертиза, отхвърлиха възможността сестрите да са загинали при катастрофа.

Според тях е трудно да се установи как са получени травмите по телата, както и последователността. „Вероятно раните са получени от множество удари или от твърди предмети," посочи доц. Петко Лисаев.

Той подчерта, че не могат да се посочат обективни данни за травми от пътно-транспортно произшествие. По време на изготвяне на експертизата през 2009 г. е имало свидетелски показания, че едната сестра е скочила в движение от автомобил и експертите не изключват черепно-мозъчната травма по главата да е получена така.

Имаме известно основание, но не много категорично да смятаме, че смъртта на Росица Белнейска е настъпила малко по-рано от тази на Христина, каза доц. Лисаев.

Като период на настъпване на смъртта на сестрите експертите смятат, че това е станало до 3-4 дни преди намирането на телата, като посочиха, че във всички съдебно-медицински експертизи може да се допуска грешка по този показател.

По думите им не може да се определи дали нараняванията в областта на половите органи на сестрите са причинени от полов акт или друго проникване с предмет.

Припомняме, експертизата на Грозева се различаваше от тази на покойния доц. Раданов. В края на месец юни 2008г. следствието реши да ексхумира телата на двете сестри, като при последвалата анатомична експертиза проф. Раданов сензационно съобщи, че двете момичета са загинали вследствие на катастрофа, а всичко останало е било симулирано. До момента се работеше по версията са малтретиране и изнасилване.