Приключи ексхумацията на телата на сестрите Белнейски, съобщи електронното издание pa-media.

Районът около гробищния парк в Главиница беше отцепен и се охраняваше от полицията. Външни лица не бяха допускани.

Телата на погребаните преди две години и три месеца Росица и Христина Белнейски бяха извадени, за да се потърсят пропуснати улики и доказателства.

В ексхумацията на сестрите участваха експерти от София и Пазарджик и представители на Националната следствена служба и на Следствието в Пазарджик.

Около 11.30 ч. бе откаран първият ковчег, а малко след 12 ч. - и вторият.Разкопавало се е бавно и внимателно, на пластове от по 10-15 см.

Всичко се документира, споделиха наети за ексхумацията жители от близката до гробището в с. Главиница ромска махала.

Част от експертите са работили през цялото време с маски.

В момента тленните останки на момичетата са в съдебна медицина - Пазарджик. 

Междувременно стана ясно, че допълнителна разширена съдебно-медицинска експертиза е назначена от водещия разследването следовател. Тя ще се извърши в рамките на последното удължаване на срока за разследване на делото, образувано по повод на убийството на Христина и Росица Белнейски.

Разширената съдебно-медицинска експертиза ще се извърши от 5 вещи лица.

За да отговорят категорично на поставените въпроси в Постановлението за назначаване на експертиза, експертите са поискали да бъде извършена ексхумация и реаутопсия на телата.

По този повод, с Постановление на наблюдаващия делото прокурор от 27.05.2008 год., е наредено изравянето на телата и извършването на реаутопсия.

Предстои изготвянето на заключение от назначените вещи лица и приобщаването му към материалите от делото.

До решението за назначаването на допълнителната експертиза и постановяването на ексхумация, бе достигнато след внимателен анализ на всички събрани по делото доказателства с цел по-точно определяне на механизма на причиняване на телесните увреждания и причините за настъпилата смърт, се казва още в прессъобщение на пазарджишката окръжна прокуратура.

По-рано днес майката на момичетата, Фани Белнейска, заяви, цитирана от Дарик, чe била информирана за ексхумацията вчера от окръжния прокурор на Пазарджик Иван Даскалов.

Белнейска заяви, че не знае каква е причината за ексхумацията и категорично няма да присъства на нея.

Дадох съгласието си, защото надеждата за откриване на убийците на децата ми умира последна, сподели майката.

Припомняме, в края на април стана ясно, че разследването по случая с убийството е удължено с четири месеца.

Двете момичета от Пазарджик бяха намерени мъртви на 31 януари 2006 г.. в местността "Грамадите" между Пещера и Брацигово.

Сестрите - на 15 и 18 години, са били изнасилени, а след това жестоко убити.