Разследването срещу Людмил Стойков е приключило. Това обяви главният прокурор Борис Велчев.

До дни предстои да бъдат предявени документите, допълни той. Случаят касае пране на пари.

Ново разследване се води и срещу Марио Николов.

Разследването е за фалшиви оферти, съобщи Маргарита Попова, ръководител на спецзвеното в прокуратурата за борба с измамите в Еврофондовете.

Десет са фалшивите оферти, за които Николов се разследва, допълни Попова. Те са за участие в усвояването на европейските средства. Констатирани са нелегитимни документи.

Маргарита Попова обясни още, че от Швейцария, Италия, Нидерландия, Германия и Франция са информирали нашите магистрати са съществуващите нередности.

Прокуратурата очаква още данни по случаите.

Припомняме, срещу Марио Николов се води дело за злоупотреби със средствата по програма САПАРД. Миналата седмица съдът даде ход на делото.

Стана ясно още, че специализираното звено за разследване на злоупотреби със средства от европейските фондове е разпоредило на апелативните прокуратури да назначат проверки в областните разплащателни агенции в страната по повод възможността земеделски стопани да получат финансова помощ от Европейския съюз.

В хода на мащабна общонадзорна проверка прокурорите ще изискат информация за констатирани през 2008 нарушения с подозрение за извършено престъпление при подаване на заявленията.

Разплащателните агенции като част от контролната система у нас са длъжни по закон да извършат текущи годишни проверки на най-малко 5% от подадените заявления за подпомагане и да информират за това Държавен фонд „Земеделие".

При достатъчно данни за извършени престъпления разследванията ще се поемат от съответните окръжни и районни прокуратури под контрола на специализираното звено.