ДПС очаква да види написаната управленска програма на едно бъдещо правителство на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок.
Едва тогава 38-те народни представители от ДПС ще решат дали да натиснат бутона „За" такъв кабинет при гласуването му в пленарна зала.

Това стана ясно от думите на лидера на движението Лютви Местан, който минути след днешната лидерска среща между Борисов и председателите на останалите политически партии, изтъкна, че предложението за кабинет на малцинството между ГЕРБ и РБ е чуто за първи път.

„Ние очакваме конкретизиране на това предложение в едно с управленска програма", отсече Местан.
Какво споразумение ще направят помежду си Борисов и реформаторите за вземане на решенията си според лидера на ДПС е тяхно суверенно право и територия, в която третите по сила нямат място.

Освен чаканата управленска програма Местан посочи и още едно условие за подкрепата на ДПС при гласуването на кабинет между ГЕРБ и РБ. Това условие той обясни с думите: „Въпрос на политическа отговорност е да приемеш една подкрепа.
Въпрос на още по-голяма политическа отговорност е да отхвърлиш подкрепа, да отхвърлиш подадена ръка. Ние така прочетохме нашата отговорност в нощта след изборите и ни беше отговорено с високомерното - не ви искаме подкрепата".

Припомняме, ДПС вече многократно заявява, че е готово да подкрепи безусловно кабинет на малцинството, съставен от ГЕРБ, като хората на Местан не искат участие във властта.

Високомерно отношение към декларирана подкрепа на ДПС не е в посока на постигане на необходимото съгласие за евроатлантически профил на управлението на страната", предупреди председателят на движението.
Той се зарече, че третите по сила в НС ще продължат да бъде конструктивни в работата си, защото така четат националния интерес на България.

Лютви Местан продължи с предупрежденията, като заяви за пореден път, че управление в дясноцентристкото политическо пространство не е възможно без подкрепата на ДПС.

По отношение на това дали депутатите на движението ще подкрепят различни предложения в пленарна зала на евентуален бъдещ кабинет между ГЕРБ и РБ, Местан отсече, че няма да бъдат опозиция на собствената си платформа и ако управленската програма на такова правителство има теми, застъпени в платформата на ДПС, то няма как да бъдат опозиция на собствената си платформа.

Дори да дадем подкрепа, това няма да бъде подкрепа за един или друг политически субект, а ще подкрепим договора, който сме сключили с нашите избиратели", обясни още председателят на движението.

Едно е сигурно, по думите на Местан, а именно, че в 43-тото Народно събрание няма да видим ДПС да е в съюз с националпопулизма. „Националпопулизмът не може да бъде представен нито като център, нито като модерен патриотизъм, защото е антисистемен по своята същност", коментира още лидерът на ДПС и сигнализира за това, че евентуална коалиция на дясното с националпопулизма ще има за ефект не на сваляне на моралната маска на десния политически субект, а ще има ефекта на съдиране на моралната маска.

Подобно на „червения" лидер и Лютви Местан осъзнава, че профилът на следващото управление на страната ни ще се разполага в дясноцентриското политическо пространство.

В близо 15-минутния си кулоарен брифинг председателят на ДПС успя да похвали лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради това, че дори и без самостоятелно мнозинство, е заявил пълна готовност да поеме политическа отговорност за управление на страната.
Това е проява на политическа отговорност, защото няма друга формула за съставяне на кабинет", отсече Местан и напомни тезата си, че трябва да бъде успешен първият мандат за съставяне на правителство (даден на ГЕРБ, б.р.) и изобщо не трябва да се правят опити за втори и трети мандат.

В характерния си стил да говори за себе си в трето лице лидерът на ДПС се зарече: „Няма да чуете Лютви Местан да коментира вътрешнокоалиционни отношения".