Единствената възможна формула да се създаде кабинет, която би била подкрепена, е да се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Част от „патриотите" няма да подкрепят кабинет „Борисов"
Още...

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в парламента след двучасовата му срещата с лидерите на останалите политически партии.

След проведеното по-късно заседание на Реформаторският блок се разбра обаче, че те не искат коалиция на малцинството, а настояват да бъдат убедени ПФ за съставяне на тройна коалиция.

Припомняме, ГЕРБ и реформаторите имат общо 107 депутати в парламента.

От изявлението на Валери Симеонов малко по-късно в кулоарите не стана много ясно защо Патриотичният фронт няма да участват в управлението заедно с ГЕРБ и РБ. По думите на Симеонов, патриотите никога не са се натискали за тройна коалиция, а са готови да подкрепят програма за управление.

Междувременно от пресцентъра на ГЕРБ разпространиха информацията, че на свое заседание Изпълнителната комисия на ГЕРБ е одобрила възможността за подписване на споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ).
ИК на ГЕРБ дава мандат на Менда Стоянова, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев да подготвят проект за споразумение, включващо обща програма, структура и състав на правителство, в срок до петък - 1 ноември.

ДПС не дава безусловна подкрепа за коалиция ГЕРБ - реформатори
Още...

Лидерите на всички партии са се обединили около срока на годност на следващия кабинет, а именно, че той трябва да бъде с перспектива за 4-годишен мандат.

Правителството на малцинството по отделни теми ще ползва плаващо мнозинство, каза Бойко Борисов. Ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите, подчерта той.

Борисов е поел ангажимент всеки вторник на председателски съвет в Народното събрание да се предоставя дневния ред на Министерския съвет.

Всички партии са единодушни, че избори сега ще са катастрофални.

Евентуалното коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ ще бъде предоставено на всички останали партии. За мен това е работещата формула, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Реформаторите трябва да си вземат решение, подчерта обаче Борисов.
След това стъпката е подписване на коалиционно споразумение. Според него има сериозен напредък да се разреши политическата криза.

„Трябва да се даде възможност на дясно-центристките партии в лицето на ГЕРБ и РБ", убедена е и Меглена Кунева от РБ.

Тя разказа лаконично някои подробности от „кухнята" на днешната лидерска среща, а именно - „в опитите на г-н Борисов да осигури по-широка парламентарна подкрепа се натъкнахме на взаимно изключващи се твърдения, което не гарантира стабилност".
„Доброто на страната обаче минава през стабилност", отсече Кунева.

Тя се зарече, че реформаторите ще продължат да се борят за техните приоритети, сред които се откроява съдебната реформа.

Стана ясно, че председателите на другите партии категорично са заявили пред Борисов, че не са съгласни със създаването на правителство, което да бъде на власт до местните, или до президентските избори.

На брифинга в парламента пред медиите застанаха Бойко Борисов и Меглена Кунева. Лидерите на останалите партии търпеливо изслушаха изказванията на двамата, а след това си тръгнаха, без да отговорят на журналистически въпроси.
На въпроси отказаха да отговарят и Борисов, и Кунева.