Скандал последва подадената оставка от зам.здравния министър д-р Матей Матеев.

Припомняме, в мотивите за оставката си Матеев посочи, че се солидаризира и застава зад всички лекари от УМБАЛ "Св. Иван Рилски", които работят за развитието на новите, съвременни направления в медицината.

Именно в тази болница - след направена проверка, е установено, че болницата няма разрешение за извършване на трансплантации, но съгласно представените листове ИЗ през периода февруари - май тази година са извършени 44 трансплантации на стволови клетки при деца и възрастни.

Беше споменато още, че синът на Матеев има дялово участие в МЦ „Фокус - 5 ЛЗИП" ООД.
Тази фирма е взела под наем помещения от болница „Св. Иван Рилски" и в последствие е сключила договор за съвместна дейност с друга фирма „АСМП - МЦ Просел" ООД.
Договорът между двете фирми е за осъществяване на лечебна дейност и съгласно договореното с „Фокус - 5 ЛЗИП" ООД преодава наетите от болницата помещения на другата фирма.
Фирма „АСМП - МЦ Просел" ООД обаче няма регистрация за извършване на лечебни дейности.

Д-р Матеев заяви по-рано днес, че не отрече участието на свои роднини в собствеността на Медицинския център и Лабораторията за трансплантации на стволови клетки.

Той поясни, че центърът, в който един от собствениците е неговата 82-годишна майка, е регистриран по времето, когато той не е бил зам.-министър.

Матеев призна още, че синът му е откупил 15% от фирмата, която наема помещение от болницата за извършването на скандалните операции:
"Категорично отхвърлям обвинението, че аз имам конфликт на интереси - и мои близки са участвали пряко в осъществяването на медицинска дейност, поради което има конфликт на интереси.
През цялото време се прави опит за смесване и компрометиране на мен и моето семейство с оглед на недостойна кампания от медийното пространство", се казва в изявлението на Матеев.

То бе последвано от официална реакция на здравният министър.

През изминалата седмица на два пъти в разговор със зам.министър д-р Матей Матеев настоях той да подаде оставка от заемания пост заради нарушаване на Етичния кодекс на лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт.

За съжаление в момента д-р Матеев представя причините за своята оставка в съвсем друга светлина, като изтъква мотиви, свързани със заключенията на комисията от изтъкнати български учени в областта на медицината, извършила проверка в МБАЛ „Св. Ив.Рилски".
Тези заключения нямат нищо общо с истинските причини за подадената от него оставка", заямяма министър Желев.

По-рано днес и от Пирогов реагираха на думите на Матеев за лечението със стволови клетки в някои болници в страната:
В болницата (Пирогов,бел.ред.) не се извършва лечение със стволови клетки, заявяват от здравното заведение.