Уволняват доцент Румен Стоилов, директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски" ЕАД за неправомерно извършване на незаконни трансплантации.

След направена проверка на експертна комисия, назначена със заповед на министъра на здравеопазването Евгений Желев е установено, че болницата няма разрешение за извършване на трансплантации, но съгласно представените листове ИЗ през периода февруари - май тази година са извършени 44 трансплантации на стволови клетки при деца и възрастни.

Комисията е установила, че болницата не разполага с документи, методика или протоколи за процедурите за извършване на трансплантации на стволови клетки, включително и за процедурите по вземане или присаждане.

В писмените обяснения от лекари в болничното заведение, представени на комисията е записано, че извършваните дейности не са трансплантация, а представляват „апликация на автоложни трофични и растежни фактори".

Никъде в доклада не е упоменато количеството биологичен клетъчен състав на продукта, който е бил вкарван в нервната система на пациентите по време на трансплантациите. Навсякъде в документацията се избягва термина авто трансплантация.

Категорично експертите заключават, че „до момента няма научни доказателства за положителен лечебен резултат при прилагане на стволови клетки при пациенти с неврологични заболявания."

От комисията заявиха, че ще представят събраната документация от тях на компетентните органи - Икономическа полиция, ДАНС и прокуратурата за взимането на съответните мерки. Има съмнения, че синът на заместник-министъра на здравеопазването Матей Матеев има дялово участие в МЦ „Фокус - 5 ЛЗИП" ООД.

Тази фирма е взела под наем помещения от болница „Св. Иван Рилски" и в последствие е сключила договор за съвместна дейност с друга фирма „АСМП - МЦ Просел" ООД.

Договорът между двете фирми е за осъществяване на лечебна дейност и съгласно договореното с „Фокус - 5 ЛЗИП" ООД преодава наетите от болницата помещения на другата фирма. Фирма „АСМП - МЦ Просел" ООД обаче няма регистрация за извършване на лечебни дейности.

„Работата със стволови клетки не е лечение. Това са методи около медицината," категорични са експертите на министерството на здравеопазването. Те сравниха „лечението със стволови клетки" с лечението с врачки, баячки и т.н.

Те обясниха, че това е един „нов научен обещаващ метод, който за сега е в ранна фаза на клинични изпитвания". Те допълниха, че ще продължат клиничните изпитвания в тази насока с пациенти при тяхното изрично разрешение.