Със 140 гласа „за" парламентът прие да бъдат задействани съответните процедури за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй".

До този резултат се стигна благодарение на подкрепата на независимите депутати, парламентарната група на движение "Напред" и отделни представители на БНД, НДСВ и „Атака", както и с гласовете на БСП и ДПС.

Преди гласуването Олимпи Кътев предупреди колегите си от парламентарната трибуна, че подкрепата на това решение ще е „подлагане на динена кора" и упрекна поддръжниците на идеята за отваряне на 3 и 4 блок, че на практика оттеглят подписите си от присъединителния договор на България.
„Явно надделя ядреното лоби на президента", коментира Кътев.

Управляващите и всички подкрепили решението получиха упреци и от СДС и ДСБ.
Мартин Димитров заяви от парламентарната трибуна, че приетото решение цели отклоняване на общественото мнение от основния въпрос - защо беше допусната газовата криза, защо не се поискат компенсации от „Газпром", защо Румен Овчаров подписа договор, от който България губи 2 млрд. от последните две години.
(Вж коментара на Румен Овчаров от по-рано днес)

По думите му това правителство е довело България до изключителна зависимост от Русия, а гласуваното туко-що решение показва антиевропейска позиция.

Веселин Методиев от името на ДСБ упрекна в лъжа всеки, който е гласувал „за".
Много добре ви е известно, че никой няма да отвори никакви блокове" и тази лъжа е пределът на най-голямото престъпление, което може да се извърши в политиката", заяви Методиев.
Той призова колегите си от НСДВ :„Сега е моментът да напуснете тази коалиция!".

Стефан Софиянски възрази срещу гласувалите „за" и им заяви, че чрез вота си всъщност гласуват за преразглеждане на договора на България с ЕС.
Той подчерта, че като няма газова криза, като е възстановено газоподаването и няма критична ситуация, решението е необоснователно.

Софиянски отправи и упрека, че управляващите не знаят какво правят и изтъкна, че предложението за блоковете на АЕЦ „Козлодуй' се търкаля в парламента от 3 седмици.

„От мотане, от невъзможността на правителството да направи нормално предложение, всъщност се реши, след като изтече нормалното време за такова решение да бъде преразгледан договора с ЕС", изтъкна в заключение бившият столичен кмет.