„Аз не съм подписвал нищо".

Това повтори няколко пъти в студиото на БТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров по повод договора за доставка на руски газ за България.

Подписаха ръководството на „Булгаргаз" - аз просто бях министърът, който наблюдава как вървят нещата, допълни Овчаров.

Лидерът на софийското БСП и председател на парламентарната бюджетна комисия обясни още, че договорите не са променяни и са останали такива, каквито са ги подписали Иван Костов и Евгени Бакърджиев.

Поради тази причина Овчаров определи като необоснователни предложенията той да бъде съден, за това, че е подписал неизгоден за Българя договор.

Бившият министър обаче не пропусна да подчертае, че по време на неговото управление България е станала единствената страна, която ще получава транзита такса - „Украйна се сети чак сега, а ние получаваме такава такса вече от две години", добави той.

По повод газовата криза и конфликта между Русия и Украйна Овчаров бе категоричен, че Русия не може да си позволява такива действия.

„Нас не ни засяга конфликта с Украйна. Ние нямаме взаимоотношения с Украйна".
Подписали сме споразумения само с Русия и със самия „Газпром".

Правителството трябваше да заеме по-ясна и по-твърда позиция спрямо Русия по въпроса с газовта криза.
Можем да разговаряме за много неща с руснаците, заяви Овчаров, като по повод на АЕЦ "Белене" коментира, че проектът не е решен веднъж завинаги в полза на руснаците.

За неустойките Румен Овчаров обясни, че посредниците, които са сключили договора с „Газпром" трябва да си понесат отговорността за нереализираните доставки.

Относно предстоящото гласуване за отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" днес в НС, Овчаров коментира, че няма да има полза от него, ако то е само в рамката на една кампания - трябва да се гледа в дългосрочен план.

Бившият министър изтъкна, че той е човекът, който най-много е работил "в тая държава за нормалната работа на 3 и 4 блок" и за това не мисли, че те могат да бъдат отворени само с една или друга кампания.