Национален протест срещу проекта за решение на ДПС и ГЕРБ за КТБ ще се проведе утре, 31 октомври, в столицата. Той се организира в социалната мрежа „Фейсбук". Групата срещу модела „Кой" обяснява, че става въпрос за узаконяване на беззаконието и наливане на публични пари в КТБ. Организаторите призовават към протест заради решението на временната парламентарна Комисия по бюджет и финанси, която в сряда реши, че до 6 ноември Народното събрание трябва да приеме законодателни промени, които да накарат БНБ да оздравява банки с отрицателен капитал, каквато се явява и КТБ.

Припомняме, с 12 гласа „За" на народните представители комисията изпрати за разглеждане в пленарна зала идеята за промени в Закона за кредитните институции. Въздържаха се петима народни избраници - трима от БСП и двама от Реформаторския блок.

„Така повече не може! Наше гражданско право и дълг е да се защитим от произвола. НИЕ можем да разградим модела КОЙ. НИЕ срещу КОЙ. Гражданите срещу Мафията", се посочва в призива за протест във „Фейсбук". Организаторите са категорични, че протестът от лятото на 2013 г. е демаскирал модела КОЙ. „Сега трябва да изтръгнем държавата от него. Продължителни и настойчиви усилия са нужни от хората в институциите, от гражданите, от всеки, който иска бъдеще тук", заявяват още те.

Инициаторите искат незабавно изтегляне на проекта, подкрепен от ДПС и ГЕРБ. „Излезте и кажете Стига! Без страх и съображения. За да можем да гледаме децата си в очите", призовават още те.

Протестът е с начален час 18.30 часа пред Народното събрание. Фейсбук групата е озаглавена „Моделът КОЙ отново се изплю в лицето на България". #нямадаплатим!".

Междувременно вложители на гарантирани и на негарантирани от държавата пари в КТБ застанаха твърдо зад решенията на депутатите за премахване на законовото изискване за обявяване на фалит на банката в срок от пет дни при установяване на отрицателния й капитал.