Вложители на гарантирани и на негарантирани от държавата пари в Корпоративна търговска банка (КТБ) застават твърдо зад решенията на депутатите за премахване на законовото изискване за обявяване на фалит на банката в срок от пет дни при установяване на отрицателния й капитал. Това обясни пред News.bg Вера Христова, председател на неправителствена организация „Ние гражданите".

Готвят национален протест срещу модела „Кой" заради КТБ
Още...

Припомняме, че вчера временната парламентарна комисия по бюджет и финанси прие премахване на този срок от пет дни за произнасяне на присъдата на КТБ и заръча на Българската народна банка (БНБ) да намери начин за пазарно решаване на проблема. Решението на народните избраници предизвика обаче вълна на недоволство в някои организации и граждани, които организират протест утре.

Христова дори определи организираните протести като платени, зад които стои кръгът „Капитал". В отговор на това обединените в „Ние гражданите" вложители в КТБ категорично заявяват, че трябва да се търси пазарно решение на проблема, тъй като вече има заявен инвеститорски интерес.

„Това е най-евтиният вариант за решаване на проблема", отбеляза Христова. Вложителите дори са съгласни държавата да даде пари от държавната хазна за оздравяване на КТБ.