В крайна сметка гръцкото коалиционно правителство на СИРИЗА и "Независими гърци" капитулира пред исканите от международните кредитори (Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия) строги мерки за икономии, показват предложенията на двете преговарящи страни.

Малко преди полунощ, около 2 часа преди крайния срок, правителството на Гърция изпрати предложение (на 13 страници) за реформи на европейските институции.

Гърция предлага мерки, които почти съвпадат с предложение на кредиторите, основно на Европейската комисия, от 26 юни, което де факто беше отхвърлено от гърците на референдума на 5 юли.

В замяна на реформена програма, която включва съкращаване на разходите, включително спестяване на пари от пенсии и увеличаване на данъци, Гърция иска тригодишна спасителна програма (2015-2018) от 53,5 милиарда евро - последен опит на Атина да остане в еврозоната.

Нямаме мандат Гърция да остави еврото, предупреди Ципрас депутатите
Още...

С реформите Гърция орязва държавните разходи с 13 милиарда евро.

Планът на Атина включва събиране на 1% от БВП чрез увеличаване на ДДС-то, вдигане на повече ставки ДДС до 23%, включително за ресторантите, което беше ключов казус в продължилите пет месеца преговори между страните. Гърция обещава вдигане на ДДС ставката до 13% за основни храни, енергия и хотели, а 6% за лекарства, книги и театър.

Гърция също премахва отстъпките (30%) за островите, започвайки с най-популярните туристически места, въпреки твърдата опозиция на коалиционните партньори на премиера Алексис Ципрас. Тя предлага да започне с тези, които отчитат най-високи приходи и най-популярните туристически дестинации, с изключение на най-отдалечените.

Новата ДДС ставка за хотелите и островите ще влезе в сила от октомври 2015 година.

Премахва и данъчните преференции за фермерите от 2017 година, а също така субсидии за гориво за фермерите. 

Атина изглежда прави значителни отстъпки в областта на пенсиите, съгласявайки се спиране на солидарни плащания за най-бедните пенсионери от декември 2019 година - година по-рано от заплануваното. Също увеличава възрастта за пенсиониране до 67 години или 62 години и 40 години стаж от 2022 година. От 1 юли 2015 година властите ще прокарат реформи за спестяване на ¼-½% от БВП и 1% от БВП на годишна база през 2016 година.

В Германия скептични за гръцкото предложение
Още...

Съгласява се да вдигне корпоративния данък от 26% на 28%, както Международният валутен фонд настояваше, а не 29%.

Предлага налагане на данък лукс за плавателни съдове (над 5 метра) за забавление и увеличава ставката от 10 до 13%.

Доходи под 12 хиляди евро ще бъдат облагани с 15% (от 11%) и доходи над 12 хиляди евро - 35%.

Гърция предлага съкращаване на военните разходи със 100 милиона евро през 2015 година и 200 милиона евро през 2016 година, също прилагане на промени за реформи и подобряване събирането на данъци, включително борба с данъчните измами.

Новият фискален път, предлаган от Гърция, е първичен излишък от 1,2,3 и 3,5% от БВП през 2015, 2016, 2017 и 2018 година, което съвпада с искането на кредиторите.

Обещава да се приватизират държавни активи, включително регионални летища и пристанища. Някои депутати обещаха да се противопоставят на тази мярка.

Кредиторите на Гърция излизат с "присъда" още днес
Още...

Гърция изглежда направи значителни отстъпки, очевидно приема повечето от предишните предложения на кредиторите, смятат експерти.

Балканската държава предлага преструктуриране на дълга си и пакет с мерки за икономически ръст в размер на 35 милиарда евро от парите от третата спасителна програма. Останалите 18 милиарда евро ще са за погасяване на дълга.

Остават два въпроса без отговор за момента: Дали това ще бъде достатъчно за кредиторите или те ще настояват за по-строги мерки, тъй като Атина моли за нова спасителна програма; Как Ципрас ще убеди партията си, включително твърдолинейното крило в СИРИЗА да приеме строгите мерки за икономии. Пречка за премиера е гръцкият енергиен министър Панайотис Лафазанис, който контролира около 70 депутати в гръцкия парламент.

Тази вечер се очаква гръцкото правителство да гласува реформената програма.

В същото време говорителят на парламентарната група на СИРИЗА заяви, че гръцкият законодателен орган ще даде мандат на правителството да преговаря с кредиторите.

Запитан дали ще има споразумение, говорителят отговори: „Определено. Днес ние дебатираме в парламента".