Изправени сме пред важни решения. Имаме мандат да занесем по-добро споразумение, а не ултиматумът, който Еврогрупата ни даде, но определено нямаме мандат Гърция да излезе от еврозоната.

Това заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас пред депутатите от управляващата партия СИРИЗА, съобщават световни агенции.

Днес парламентът на Гърция ще гласува новото предложение на Атина към кредиторите.

Или всички заедно ще преминем през това, или всички ще се провалим, предупреди той.

Премиерът призова депутатите да подкрепят плана за налагане на строги мерки за икономии, които ще доведат до спестяване на 13 милиарда евро.

Той поясни в парламента, че се опитва да постигне възможно най-благоприятното споразумение с кредиторите, което не включва излизането на страната от еврозоната.

В необичайна процедура Ципрас първо се опитва да получи власт от парламента, за да преговаря с кредиторите на базата на предложения пакет от реформи.

Той моли неговата партия да одобри пакета, въпреки че повече от 60% от гърците гласуваха на референдума на 5 юли точно срещу нови строги мерки за икономии.

Коалиционното правителство на СИРИЗА и „Независими гърци" държи 162 места в 300-местния парламент.

Пречка за премиера е гръцкият енергиен министър Панайотис Лафазанис, който контролира около 70 депутати в гръцкия парламент. Той се обяви срещу третия спасителен пакет.