Очаква се и днес напрежение между българи и цигани в столичния квартал „Орландовци". Това обяви директорът на Главна дирекция „Националната полиция" (ГДНП) главен комисар Христо Терзийски на извънреден сутрешен брифинг по повод етническия конфликт.

Припомняме, че в събота вечерта напрежението между българи и цигани в квартала прерасна в масово сбиване.

В знак на протест снощи в квартала се събраха 200 души, напрежението се покачи, а екипи на полицията и жандармерията успяха да не позволят сбиване в неделната вечер.

Става дума за сбивания между две групи, живеещи на тази територия. Има пострадали хора, които са потърсили помощ в Пирогов", припомни събитията от събота главен комисар Терзийски.

През деня цари спокойствие в квартала - и българи, и цигани се крият на сянка в местната кръчма.  Още...

Той обяви, че вече силите на реда са задържали три лица, които били познати на полицията и били от криминалния контингент. По-късно стана ясно, са задържани общо 25 души. Днес прокуратурата обяви, че още двама са задържани в ареста.

От сутринта пък на територията на квартала има полицейска акция в търсене на още хора, които са участвали в събитията от събота и неделя. Търсят се и хора, които притежават "опасни предмети".

Радан Кънев: Случващото се в "Орландовци" - умишлено изостряне преди местните избори
Още...

Това са хулигански прояви", обяви шефът на ГДНП и посочи, че вече има образувани досъдебни производства.

От МВР признаха, че снощи на протеста в „Орландовци" е имало и представители на футболните агитки.

„Ние не допуснахме да има грубо нарушаване на обществения ред", се похвали главен комисар Терзийски. Той обаче призна, че и днес се очаква да има по-високо напрежение, тъй като от сега в социалните мрежи се събират хора, които ще протестират.

На въпрос дали има намесване на политически партии в този конфликт в „Орландовци", директорът на СДВР Младен Маринов обясни, че самото организиране на протеста не е престъпно деяние, но все пак от силите на реда няма как да кажат дали политиците се намесват в подобен етнически конфликт.

Според комисар Маринов протестът в "Орландовци" нямал изявен лидер. Той смята, че не можело да се говори за повишена престъпност в района на фона на цялостната ситуация в София.

"Обстановката не е изострена на фона на цялата обстановка в София. Имаме по 10-15 сигнала на нощ", каза той.

Един от пострадалите при инцидента в събота разказа пред Нова телевизия, че идеята на протеста е била да се покаже неравнопоставеността между българи и цигани. "Нашата цел не беше да провокираме насилие. Ние сме против него", каза той.

Според него случилото се донякъде се обяснява с факта, че с години се е трупало насилие и сега е избухнало.

Жена от квартал "Бенковски" обясни, че преди две седмици е имало подобен инцидент и там. Тогава група с "етнически елемент" е нападнала с бухалки българи, каза тя и добави: "Хората не смеят да подадат жалби, заплашвани са и се страхуват".