Спокойствие цари през деня в столичния квартал „Орландовци".

След като в последните два дена напрежението между българи и цигани в квартала ескалира, стигна се до ранени и задържани, в понеделник следобед нищо в квартала не напомняше за случилото се.

Като спомен от акцията на МВР от снощи, в квартала и днес пред Народно читалище „Райна Княгиня" кола на жандармерията и двама жандармеристи наблюдаваха спокойната ситуация.

Хората от квартала - и българи, и цигани с нищо не изразяваха напрежение помежду си, а стояха на сянка в кварталното заведение.

Все пак обаче от МВР още тази сутрин предупредиха, че в социалните мрежи се подготвя протест и за тази вечер и увериха, че ще направят всичко възможно да не се повторят събитията от събота и напрежението в столичния квартал да ескалира.

В потвърждение на това в късния следобед в района на читалището полицейското присъствие се засили. Появиха се и две водни оръдия, както и конна полиция и жандармерия.

Припомняме, че до конфликта се стигна в събота вечер, когато скандал между българи и цигани изпрати няколко души в „Пирогов" и обърна погледа на обществото към случващото се в „Орландовци".

В знак на протест снощи в квартала се събраха около 200 души, сред които и представители на футболните агитки. Те влязоха в конфликт с местните цигани, което от своя страна изпрати силите на реда и лично главния секретар на МВР на място тук.

Днес от силовото министерство обявиха, че вече има четирима задържани за хулигански прояви и образувани досъдебни производства.