19-годишният Джохар Царнаев, единственият оцелял от двамата братя етнически чеченци, които според разследващи са отговорни за атентата в Бостън, е дошъл в съзнание, предадоха световните информационни агвнции. Той не е в състояние да говори заради раната на гърлото си, но състоянието му позволява да бъде разпитван и може да пише. По време на проведения разпит в болницата той е отговарял писмено на зададените му въпроси.

Все още, обаче, полицията не е разпространила отговорите му.

Тамерлан и Джохар Царнаеви, най-вероятно са планирали и други атентати на територията на САЩ, предаде АП. Разследващите са открили тайно скривалище с достъчно оръжие за провеждането на подобни нападения. Отделно, по време на претърсването на района след взривовете бяха открити 6 неизбухнали взривни вещества. Всичко това е убедило екипите, че са подготвяни и други терористични акции. Това заяви полицейският шеф в Бостън Ед Дейвис.

Установено е, че братята не са имали валидни разрешителни за притежаване на оръжие.

Кметът на Бостън Том Менино е призовал за най-строго наказание за виновния, включително и смъртна присъда. Той е разказал пред медиите, че досега от разследващите е чул единствено, че двамата братя са извършителите, без чужда помощ.

Кметът, също така, е изразил задоволство от духа на Бостън и волята да се върне към живота след такъв удар. "Не можеш да спреш света, а терористите точно това искат". Въпреки счупения си преди седмици крак и наложените от травмата ограничения, Менино е уверил, че е на линия и работи непрекъснато с останалите институции за успешен край на разследването.

При атаката в Бостън бяха убити трима души и ранени над 180 други.

По-големият брат Тамерлан почина от раните си в болница след като бе задържан. По-късно бе оповестено, че през 2011 година, ФБР вече го е разпитвала, но заключенията са били, че той е един много набожен млад мюсюлманин, но не и радикален ислямист. Бюрото не е намерило данни за подговяни атаки.

Както бе съобщено по-рано, следователи от САЩ проверяват за евентуална обвързаност на братята Царнаеви, заподозрени в съучастие за взрива по време на Бостънския маратон, с действащата на територията на Русия терористична организация „Кавказки Емират", чийто лидер е Доку Умаров.

Кавказките бунтовници, обаче, отрекоха да имат нещо общо с атентата и заявиха, че водят война срещу Русия, не срещу САЩ. Те припомниха "греховете" на Русия не само срещу кавказците, но и срещу мюсюлманите.