Министърът на културата Мартин Иванов ще свика експертна комисия заради разкопките при Ларгото.

Припомняме, столичният кмет Йорданка Фандъкова призова за спешни мерки за аварийна консервация на откритите археологически разкопки.

След призива министърът на културата Иванов и зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов направиха оглед на разкопките, разкрити при строителството на метрото под ЦУМ и Ларгото преди няколко години. Днес те са обрасли с трева и са се образували малки езера с блатна растителност.

Няколко пъти Министерството на културата е правило опит да проведе една конкурсна процедура, която е била обжалвана, обясни министърът, цитиран от БНР. По думите му процедурата и в момента е обжалвана. Няколко седмици или броени дни преди встъпването му в длъжност, процедурата отново е била обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията и решението й се чака. Мартин Иванов изрази надежда след това да не се продължи през съдебно обжалване, а да се намери решение.

Първото нещо, което трябва да се направи, е водата да се изпомпа, което според министъра едва ли ще представлява някаква сериозна техническа трудност.

Той възнамерява да се обърне и към комисията по бедствия и аварии, тъй като за негова голяма изненада в бюджета на Министерството на културата не съществува параграф - средства за поемане на подобни аварийни ситуации. Евентуалното аварийно консервиране също е друга тема, която тази комисия ще трябва да дискутира и да предложат най-удачното гледище, тъй като може би ще се наложи и трета година тези зидове да зимуват под открито небе, каза още министърът.