В отворено писмо до министъра на културата в служебното правителство Мартин Иванов, кметът на София Йорданка Фандъкова апелира за взимане на спешни мерки за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото.

„Обръщам се към Вас публично с пореден апел към Министерството на културата за взимане на спешни мерки за аварийна консервация на откритите археологически находки на Ларгото. Тези находки са публична държавна собственост и са част от историческото наследство на българската държава", посочва столичният кмет в писмото.

Фандъкова е изключително разтревожена от реалната опасност да загубим част от културното наследство на София, България и Европа. „Намиращите се в подземната зона археологически находки са в добро състояние, но тези в откритата зона са реално застрашени от разрушаване. Администрацията на Министерството на културата до момента не е предприела мерки за тяхното съхраняване", алармира градоначалникът.

„Столичната община чрез „Метрополитен" ЕАД е инвестирала над 6 милиона лева в разкриването на археологическите находки. По този начин ние сме съдействали за осъществяването на ръководения от Министерството на културата проект с европейски средства. Вложихме и много време и енергия за осъществяването на проекта", пише още Фандъкова.

По думите й третата поредна процедура на Министерството на културата за избор на изпълнител за завършването на обекта продължава да се бави.

„Апелирам към Вас, господин министър, спешно да предприемете необходимите аварийни мерки за спасяването на обекта. Многократно съм информирала, че е крайно наложително да се направи аварийна консервация на всички структури на открито. В случай, че нямате такава възможност, е необходимо затрупване със защитен пясъчен насип", посочва още в писмото си Йорданка Фандъкова.