Държавата ще се намеси и ще окаже помощ на пострадалите от наводненията във Видинския район. Това обяви председателят на Народното събрание Михаил Миков, който на място посети две от засегнатите села в община Ружинци - Плешивец и Гюргич и се срещна с жители, чиито къщи са наводнени.

Парламентарният шеф се запозна с размера на щетите и възможностите за подпомагане на пострадалите, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Припомняме, силни порои заляха няколко села във Видинско тази нощ. Община Ружинци дори обяви бедствено положение. Заради приливна вълна на реката, преминаваща през видинското село Гюргич, са били евакуирани жителите на селото, 50-60 души. Реката пък в село Плешивец е излязла от коритото си и е заляла къщи и дворове. Именно двете села са най-засегнати от наводненията.

Миков е разговарял с министъра на социалната политика и труда Хасан Адемов и с други представители на изпълнителната власт. Още в петък в Плешивец и Гюргич ще пристигне комисия от социалното министерство, която ще види как държавата може да помогне на пострадалите.

„Има редица формални предпоставки, които силно затрудняват обезщетяването и затова правителството и държавата ще се намесят с други средства за подпомагане. Социалното министерство ще осигури на най-нуждаещите се семейства неща от първа необходимост", съобщи още Михаил Миков.

Още в понеделник кметовете на общините Чупрене и Ружинци ще подадат документи за отпускане на средства по програмите за временна заетост. По тези програми ще бъдат осигурени средства, с които спешно ще бъдат ангажирани  безработни, които да почистват речните корита и да възстановяват щетите от наводненията.

Парламентарният шеф информира още, че комисия от Фонда за бедствия и аварии вече е посетила пострадалите общини Чупрене и Ружинци в сряда. Самият Миков е посетил и се е запознал на място с щетите от наводненията и в селата Горни Лом и Долни Лом, където също е обявено бедствено положение.