Кризисният щаб в община Ружинци обяви бедствено положение за срок от един месец на територията на общината след щетите, които бяха нанесени тази нощ в населени места от падналите дъждове. Пътят до язовир „Гюргич" е разрушен и прекъснат на места след падналите дъждове през тази нощ. Това обяви на заседанието на Кризисния щаб заместник-областният управител на Видин Николай Тодоров, цитиран от БТА. Заседанието се провежда в община Ружинци.

Припомняме, силни порои заляха няколко села във Видинско и Монтанско тази нощ. Заради приливна вълна на реката, преминаваща през видинското село Гюргич, тази нощ са били евакуирани жителите на селото, 50-60 души. При преливане на язовира или скъсване на стената, има опасност да бъдат залети около 70 къщи в селото, които се намират в ниската част.

Около 1,5 метра остават до преливане на водата през язовирната стена в село Гюргич, а на преливника има натрупани клони и дървета. Необходими са около 30-40 доброволци, които да премахнат натрупаните клони до преливника, за да не прелее водата. Затворен за движение е участък от пътя към село Ружинци от главен път Е-79 заради отводнителни работи по трасето. Движението се извършва по обходни пътища.

На заседанието кметът на Ружинци Венцислав Ванков каза, че тази нощ реката в село Плешивец, община Ружинци, е излязла от коритото си и е заляла къщи и дворове в селото. В село Гюргич са отнесени автомобили, прекъснат е и водопровод. В село Дреновец пък е разрушен железен мост. Общо около 8 до 10 моста на територията на общината са в тежко състояние и е необходим ремонт.

Това е втората община от Видинска област, която обявява бедствено положение. На 20 април кметът на община Чупрене Ваньо Костин обяви бедствено положение заради преливане на река Горни Лом.