Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън предупреди, че джихaдистите от „Ислямска държава" в Сирия и Ирак планират терористични атаки във Великобритания и представляват огромен риск за Запада, съобщава Ройтерс.

Камерън изрази позицията си, след като ислямист уби най-малко 30 британски туристи при терористичен акт в петък в Тунис. Британските политици смятат, че това е най-голямото нападение срещу британци от бомбения атентат в Лондон през 2005 година.

Това е екзистенциална заплаха, защото това, което се случи е извращение на една голяма религия, създаването на този отровен култ към смъртта привлича твърде много млади хора, изтъкна той пред радио БиБиСи.

Има хора в Ирак и Сирия, които подготвят извършване на ужасяващи актове във Великобритания и на други места. Докато „Ислямска държава" съществува в тези две държави, ние сме заплашени, добави той.

Великобритания увеличи нивото на терористична заплаха. Полицията обяви, че е започнала една от най-големите контратерористични операции за последното десетилетие след убийствата в Тунис.

Камерън написа в коментар за вестник „Дейли телеграф", че иска властите да затегнат мерките срещу мюсюлманските екстремисти във Великобритания.

Ние трябва да бъдем по-нетолерантни към нетолерантността, пише той.