Хотели с туристи в град Сус в Тунис бяха атакувани от терористи, обяви вътрешното министерство на страната, цитирано от световни агенции.

Ведомството уточни, че два хотела са нападнати.

Някои информационни агенции съобщават, че е имало само един нападател и че е бил атакуван само един хотел.

Най-малко 37 души са убити, а 36 са ранени. Повечето загинали са чуждестранни туристи. Според здравното министерство сред загиналите има британци, германци, белгийци, ирландка и местни жители.

От Външно съобщиха, че няма информация за пострадали български граждани в Тунис.

Единият нападател е убит, а друг е задържан, потвърди министерството.

Извършителите открили огън с автомат "Калашников" на популярен туристически плаж. Нападението е до хотелите Imperial Marhaba и Club Riu Bellevue.  Преди да открият стрелба е била детонирана една бомба, според местни медии.

Убитият нападател е тунизийски студент, който не е известен на полицията.

„Той е от Тунис, от региона Кайруан в централната част на страната. Той е студент", каза държавният секретар по въпросите на сигурността Рафик Шели.

По думите му нападателят е дошъл откъм плажа с дрехи като на летовник, носейки автомат „Калашников", скрит в плажен чадър. Започнал да стреля по туристите на плажа и оттам влязъл в хотел Imperial Marhaba.

Шели добави, че има много чужденци сред жертвите, но не знае точно колко.

Хотелите се намират на средиземноморското крайбрежие - 140 километра южно от столицата Тунис. Сус е често посещавана туристическа дестинация от европейски граждани и от съседните държави.

Северноафриканската страна е затегнала мерките за сигурност от март, когато ислямисти атакуваха музея „Бардо" в столицата. Тогава бяха убити повече от 20 чуждестранни туристи.

Атаката е най-кървавата срещу туристи в арабския свят от 1997 година, когато повече от 60 души бяха убити в Египет.