С минута мълчание всички учебни заведения във Франция почетоха паметта на убитите ученици и възрастен в еврейско училище в Тулуза вчера.

Президентът Никола Саркози също запази едноминутно мълчание по време на визитата си в колежа "Франсоа Купрен", намираш се в Париж, близо до мемориала в памет на жертвите на Холокоста.

Всички деца, всички ученици, преподаватели, всички ние сме притеснени от това, което се случи, заяви той, цитиран от френски медии. Това се случи в Тулуза, в едно провинциално училище, но би могло да се случи и тук. Тези деца бяха като вас, допълни френският държавен глава пред децата в колежа.

Той изтъкна, че станалото в училище Ozar Hatorah е толкова сериозно, че ангажира и притеснява цялата република. Според Саркози обаче целият свят, не само Франция, би трябвало да се замисли за убийствата в Тулуза.

Казаното от френския президент предизвика острата реакция на председателката на Зелената партия Сесил Дюфло.

Според нея думите на Саркози по-скоро са травмирали и притеснили децата отколкото да ги успокоят. Смятам, че господин Саркози не би трябвало да говори така пред деца. Задължението на възрастните е да успокоят, а не да притесняват, коментира тя.

По-рано днес френският вътрешен министър Клод Геан заяви, че записът от видеокамерите за наблюдение в училището в Тулуза е показал, че стрелецът е записвал убийствата с малка видео камера, която е била поставена около шията му.