Българските моряци, задържани в Испания на кораб, натоварен с близо 3 тона кокаин, остават в затвора до приключване на разследването.

Това реши Специализирания Върховен съд на Испания, който гледа делото, съобщава bTV.

Миналата седмица съдът приключи с изслушването на моряците и днес се произнесе - всички 21 български моряци са обвинени в „престъпление срещу общественото здраве"- наркотрафик и остават в затвора.

Разследването по случая може да продължи години. Според испанските закони, срокът, в който задържаните могат да останат в затвора без присъда, е две години, но е възможно да бъдат продължени с още две. Така предварителният престой в затвора е с максимален срок 4 години.
След това задържаните задължително се изправят пред съда. Съдебният процес срещу моряците ни ще се води в Испания.

Припомняме, вчера министър Цветан Цветанов се срещна с близките на задържаните в Испания български моряци и ги увери, че българските граждани имат надеждна адвокатска защита.

Припомняме, испанската полиция залови кораб, плаващ под български флаг, на който бяха открити близо 3 тона кокаин. Арестувани бяха 22-ма българи на борда „Св. Николай", който е пътувал за Галисия, след като плавателният съд е бил щурмуван в открито море.

При акцията, наречена "Спартан" - започнала преди 8 месеца, са задържани общо 31 души, заподозрени, че участват в международна мрежа за трафик на наркотици.