Членът на Висшия съдебен съвет Иван Димов няма намерение на подава оставка.

След като преди седмица той обяви оттеглянето си по повод скандала с тефтерчето на Красьо от Плевен, на редовното заседание днес той прочете отворено писмо до членовете на ВСС.

„Успокоителен е фактът, че налагането на двоен стандарт в моралните етични норми, засягащи съдебната система, се превръща в нещо обичайно", се казва в обръщението на Димов.

Разговори с обикновени граждани (като неговия с Красимир Георгиев) се третирали като неморални.

А разговорите с министри и депутати по конкретни съдебни дела, изразяващи се в ходатайство за тяхното решаване по определен начин, се приемат като нещо морално, явно и нормално."

Иван Димов поставя конкретни въпроси, след решението на които обяви, че ще решава дали да се оттегли като магистрат.

"Затваряне" на ВСС - до пълното му изчистване, поиска главният прокурор Борис Велчев.
                             Още... 

Сред въпросите към ВСС на Иван Димов е дали неговото оттегляне ще допринесе за изчистване на доброто име на съвета, дали при изясняването на случая няма да бъдат нарушени правата му.
"Дали чрез този акт на освобождаването се прочиства или почиства системата?", пита още Иван Димов.

Той поставя и въпросът дали този скандал е случаен, при положение, че на прицела на общественото взимания са съдиите, и тримата участвали в комисията по разглеждане на обществено значимите дела.

Иван Димов отправя обвинение и срещу комисията, която е сформирана на разследва случая „Красьо" за това, че до този момент не е потърсила неговото мнение.

Припомняме, след разразяването на скандала с бизнесмена от Плевен Красимир Георгиев, станал известен като "Красьо от Плевен", миналата седмица Иван Димов и Стойко Стоев, подадоха оставки.
Третият от членовете на ВСС, който е имал телефонен контакт с търговеца на магистратски постове Пламен Стоилов, всъщност не е разговарял с него.

Една оставка обаче е подадена на днешното заседание на ВСС. Тя е на Сребрина Христова и е според Закона за конфликт на интереси. Христова се оттегля, тъй като зет й преди дни е избран за районен съдия в Костинброд.