Във вторник ръководството на парламентарната вътрешна комисия и още двама представители на опозицията да отидат в ДАНС и да проверят работата със СРС-та.

Това реши вътрешната комисия след изслушването на шефа на ДАНС по случая с правени разпечатки на телефонни разговори на депутати.

Председателят на комисията Минчо Спасов съобщи още, че комисията е решила и да се провери дали са искани разпечатки и на други членове на комисията, на шефове на парламентарни групи и на ръководствата на останалите парламентарните комисии, както и ръководствата на парламентарно представените партии.

Вътрешният министър Михаил Миков след заседанието на комисията излезе от парламента без да коментира.

Мнението на държавния глава: ДАНС е проблем на депутатите 

Йордан Бакалов от СДС съобщи в кулоарите, че двамата допълнителни представители на опозицията, които ще участват в проверката в ДАНС са Ася Михайлова и Елиана Масева.

Бакалов коменитра, че по принцип, за да се поискат разпечатки на телефони трябва да има оперативна необходимост и каза, според думите на шефа на ДАНС Петко Сертов, явно служителят, който е поискал разпечатките, не го е убедил, че има оперативна необходимост за това.
Запитан дали е станало ясно дали освен разпечатки са прилагани специални СРС спрямо депутатите, Бакалов каза на заседанието, че в комисията са говорили само за разпечатки.

Бакалов каза и, че на членовете на вътрешната комисия им е било обяснено, че на отстранения днес шеф на „Вътрешна сигурност" в ДАНС господин Писанчев му е било възложено да направи проверка по определена разработка. Според Бакалов това би трябвало да му е възложено от шефа на ДАНС.

Припомняме, с предложение за създаване на временна анкетна комисия излязоха вече от групата на БНД. Постоянна комисия, която да контролира работата на ДАНС поискаха пък депутатите Димитър Абаджиев и Яне Янев.