Директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" в ДАНС е отстранен от длъжност.

От агенцията по сигурността уточниха, че това е станало във връзка с вътрешна проверка по информацията, че служители на ДАНС са поръчвали разпечатки от мобилните телефони на депутати.

От агенцията подчертават, че тази проверка е разпоредена на много по-ранен етап от вчерашните изявления на депутати.

Председателят на ДАНС Петко Сертов е взел участие в заседание на ръководството на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и е информирал депутатите за предприетите от Агенцията мерки.

Първанов:
Президентът няма отношение кам ДАНС, това е закон на депутатите
                   Още...

На извънредно заседание на комисията бе решено ръководството й и още двама депутати от опозицията на място в ДАНС да инспектират работата със СРС.

Междувременно депутати от различни парламентарни групи предложиха създаването на комисии, които да контролират дейността на ДАНС - постоянна и временна.

Вчера народният представител Татяна Дончева изнесе данни, че служители на ДАНС са поръчали разпечатки от мобилните телефони на депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Тя уточни, че в този случай е използвана празнота в закона, която дава възможност да се събират разпечатки без ясно да е регламентирано кой може да ги иска и в каква връзка.

ДСБ поиска оставката на Петко Сертов, с мотив, че се възстановяват контрабандните канали под егидата на ДАНС.

Искането на телефонни разпечатки на номера не представлява нарушение по смисъла на Закона за специалните разузнавателни средства.
При направените проверки е установявана и принадлежност на телефонните номера.

Лидерът на БНД Николай Свинаров определи ситуацията като "сериозна заплаха за демократичния процес".

Случилото се коментира и главният прокурор Борис Велчев. Той окачестви като недопустими подобни действия, но поиска още малко време преди да оповести дали прокуратурата ще започне разследване.