ВМРО има готовност незабавно да заведе под своя охрана семейството на Иван Калмуков на безопасно място.
Бившият военен стреля по цигани в столичен квартал, след като те запалили гума.
След като при инцидента бяха убити трима души, циганите в квартала заплашиха, че ще сринат къщата на семейството и поискаха мъст.

"Смятаме, че тежкият инцидент, случил се в кв. „Димитър Миленков" в столицата, е пряко свързан с неспособността на държавата да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани.", заявяват от ВМРО.
Замeстник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки ще изпрати днес сигнал до Софийската градска прокуратура, с искане да бъдат установени, задържани и подведени под наказателна отговорност лицата, които отправиха публично заплахи и закани за убийство, палежи и саморазправа към роднините.

ВМРО предлага закрила на роднините на Иван, тъй като според тях, властта е абдикирала от задължението си да се справи с циганската престъпност.
Според ВМРО в момента страната ни е изправени пред два пътя - или вписване на циганите в обществото, или гражданска война.
Този трагичен инцидент е пряко свързан с поредицата самоубийства в страната и е поредното доказателство за необходимостта от радикална промяна в държавата, се посочва в съобщението.