Пет трупа са открити в блок 254 в кв. "Гоце Делчев" в София.

Последно:
Барут по ръцете на бащата от „Гоце Делчев"
Още...

Според полицаи става дума за семейна кавга, завършила с убийство. Най-вероятно извършителят ще се окаже член на семейството, имащ психични отклонения.

В СДВР е получен сигнал за починала възрастна жена в апартамент в жилищен блок в столичния кв. "Гоце Делчев", съобщиха от МВР. Toй е подаден от съседи, които са съобщили, че не са я виждали от няколко дни.

Според информация на съседите, които са открили първи тялото на възрастната жена, входната врата на апартамента е била заключена. Те са имали ключ от жилището й и са влезли в него, тъй като не са я виждали от няколко дни и защото е имало теч на долния етаж, уточни старши комисар Йорданов.

Видях кръв, нож и гилза, разказа съседът, който пръв е влязъл в апартамента.

На място пристигнал патрул, който открил тялото на пенсионерката в коридора на апартамента с кръв около нея и гилза. В съседни стаи са намерени още четири трупа - на мъж, жена и двама по-млади мъже.

Към момента е установено, че смъртта на петимата е настъпила от огнестрелни и порезни рани.

Възрастната жена е живеела с дъщеря си, зет си и двамата си внука. Тя е била 79-годишна, зет й е бил на 55 години, дъщерята - на 54 години, а двамата внуци Владимир и Георги, на 27 и 21 години. Бащата - Васил, е бивш служител на Министерството на отбраната, работил е като военен пилот и е имал пистолет, с който вероятно е извършено убийството. Майката Наташа пък е бивш служител на МВР.

Предполага се, че 27-годишният Владимир, който е бил с психични отклонения, е убил роднините си, след което се е самоубил.

В едно от помещенията в апартамента са открити майката и малкия син. Има входна рана в тила на майката, има странична входна рана на малкия син, бабата има входна рана в тила, поясни по-късно в кулоарите на парламента вътрешният министър Цветанов. Бабата е намерена в коридора на апартамента. В друга стая на жилището са открити бащата и големия син.

Психолози не вярват синът да е извършил убийствата в кв."Гоце Делчев"
Още...

Бащата има входна рана на челото, което навежда разследващите на идеята, че бащата може и да се е самоубил. Това са работни версии, посочи той.

Големият син е намерен в леглото с прорезни рани, стана ясно още от думите на министъра. По тялото му не са открити следи от входна или изходна рана от огнестрелно оръжие. Може би е възникнал някакъв семеен скандал, който впоследствие е прераснал в това, което снощи констатираха колегите, заяви Цветан Цветанов.

Днес е разговаряно с психолога, който е работил със семейството и по-специално с децата. Семейството по принцип е било затворено, не е било конфликтно, не е имало скандали, поясни министърът. Но близки на семейството и съседи са обяснили пред разследващите е, че малкият син е бил по-агресивният, докато големият е бил по-затворен. Това обаче не изключва версията, че автор на убийствата е големият син.

Видял съм много неща, но такова нещо никога преди не съм виждал, заяви шефът на СДВР Валери Йорданов, който пристигна във входа, където е станало убийството. В момента един от основните въпроси, които стоят пред полицията, е кой е останал последен жив. По думите на Йорданов всички варианти са възможни, като се изключва единствено този 79-годишната Здравка да е автор на тежкото престъпление. Категорично към момента лисват данни друг човек да е участвал.

Работим по версия за тежък битов инцидент, обясни още шефът на СДВР.

Издирват се и близки и роднини на семейството, за да се събере повече информация, включително за здравословното състояние на двамата по-млади мъже. Към момента има данни, че и двамата са имали психически отклонение, но кой къде и как е лекуван предстои да се установи до няколко часа, допълни още шефът на столичната полиция.

Все още не е ясно кога точно са станали убийствата. Със сигурност не е било вчера, посочи Валери Йорданов и отбеляза, че лампите в апартамента са били загасени, което насочва разследващите, че трагедията се е разиграла в светлата част на деня.

Не се знае и какъв е бил поводът за скандала и кой е започнал пръв. По повечето тела има рани както от нож, така и от пистолет 7,65 калибър, законно притежаван от 55-годишния Васил. Валери Йорданов отказа да даде подробности за коя от жертвите  коя рана е била смъртоносна.

Нека да изчакаме аутопсията, назначени са експертизи, предстои да бъде направена и ДНК експертиза, каза още той. По-късно днес ще бъде направен и втори оглед, като разследването се наблюдава от двамата заместник-градски прокурори Божидар Джамбазов и Роман Василев.

МВР няма категоричен отговор каква е била причината за теча на долния етаж. В мивката в апартамента на Савови е имало много кръв и се предполага, че убиецът е опитал да измие ръцете си, след което е оставил водата да тече.

Съседите описват семейството като скромно, не са били конфликтни, не са имали пререкания. По думите им, двамата младежи са имали леки психични отклонения, но тепърва ще се установява дали са били освидетелствани, с откриване на съответната документация, ако има такава.

От полицията обясниха, че са намерени пистолет и нож, с които са извършени престъпленията.

Стана ясно, че пистолетът не е бил със заглушител. Намерени са 4 гилзи в апартамента. В тази връзка вицепремиерът Цветанов каза още, че до момента никой от съседите не е чул изстрели.

От това, че през вчерашния ден в апартамента не е светело, може да се изведе извода, според вътрешния министър, че инцидента се е разиграл в светлата част на деня през сутринта или следобед. До 5 часа сутринта на мястото е правен оглед, тогава от апартамента е изваден и последният труп. Не се работи по версия убийствата да са извършени от роднина, а убиецът се търси вътре в семейството, посочи Цветанов.

Цветан Цветанов поясни, че се работи по няколко работни версии.

Назначени са съответните експертизи, води се събеседване с всички близки на семейството, подчерта той. Министърът поясни, че това, което и близките на семейството потвърждават е, че може би двете момчета са имали психични отклонения. Миналата година в периода април-май големият син е бил на лечение в психиатрията на 4 километър в София.

Това, което в момента се уточнява е кой е стрелял с пистолета, като пистолетът е законнопритежаван от бащата, който е бивш служител към МО, а майката е бивш служител на МВР, поясни Цветан Цветанов.

„Пълен шок и ад, продължил от 19.40 до 6 ч. тази сутрин". Така Жанета Борисова, съседка на убитото семейство определи трагедията в блока им. Тя обясни, че в семейството Савови не е имало скандали.

Последно с възрастната жена от него-Здравка, са се засекли в събота, а големият син, който е епилептик, са видели в понеделник в магазин в квартала.

За Жанета Борисова като че ли трагедията не е неочаквана. Тя сподели, че многократно се е замисляла какво ще се случи, ако в даден момент заболяването на 27-годишния Владимир се прояви и каква би могла да бъде проявената от него агресия.

Сигурна съм, че те са провеждали лечение, но какво е било то и къде се лекувал не мога да ви кажа, защото не сме го коментирали, обясни още съседката.

Друг съсед на убитите, който разбра от медиите за станалото, обясни, че също не знае в семейството да е имало конфликти. По думите му те са били добри хора. Единствените проблеми, за които той знае, са свързани с лошите оценки на двамата внука в училище.