Водолазни екипи се намират в близост до концертната зала на потъналия в река Волга кораб „Булгария." Предполага се, че там се намират телата на десетки деца, съобщи Марат Рахматулин от пресслужбата на оперативния щаб към министерство на извънредните ситуации, цитиран от РИА Новости.

Според него в концертната зала в момента на инцидента може да са се намирали до 50 деца.

По думите му към 15.00 часа московски време са извадени 40 тела, като водолазите са направили 37 гмуркания. В настоящия момент специалистите се намират до концертната зала, където може да има много деца, подчерта той.

По-рано стана ясно, че от оперативния щаб към министерство на извънредните ситуации в Татаристан са „преброили" общо 55 тела на загинали. Спасени бяха 79 души.

Рахматулин подчерта и че дълбочината, на която слизат водолазите достига 20 метра. По думите му спасителните работи ще продължат, докато не бъде извадено и последното тяло. На място работят седем кораба и 300 спасители.

От министерството поясниха, че водолазите са „обходили" 30% от потъналия кораб.

Телата на децата, които са били на детската площадка на кораба могат да бъдат издигнати на повърхността само с помощта на плавателни съдове, снабдени с подемни кранове.

„Водолазите са изследвали кораба и от 30 до 40 тела на деца се намират в трюма, където е имало детска стая с пясъчник. Именно там децата били заведени за развлекателна програма малко среди трагедията", пояснява Интерфакс.

До трюма достъпът е затруднен поради „много силно течение в тази акватория". „Заради което ще чакаме два кораба с кранове, които вече са тръгнали от Волгоград и Нижни Новгород, за издигане на кораба, и едва тогава ще можем да стигнем до трюма и да извадим телата", подчертава той.

Междувременно зам.-министърът на транспорта Виктор Олерски каза по време на съвещание в Москва, че военният институт в Санкт Петербург е започнал разработването на проект за изваждане на кораба „Булгария." По думите му очаква се тази вечер на мястото на произшествието да пристигнат и два крана от Волгород и Москва.

От Министерството на транспорта на Русия пък са създали оперативен щаб за разследване на причините за потъването на кораба. Основната версия е, че корабът е потънал заради претоварване, тъй като се предполага, че на борда му е имало близо 200 човека, при капацитет от 140 души. Другата възможна причина е техническа неизправност. Инцидентът може да се дължи и на износване на техниката.