120 души достига броят на загиналите и безследно изчезналите в резултат на потъването на кораба „Булгария" в река Волга близо до столицата на Татарстан Казан, съобщават руски медии.

Спасени са 79 души. На този етап на повърхността са извадени телата на 13 души. Водолазите продължават издирвателните дейности.

Министерството на транспорта на Русия е създало оперативен щаб за разследване на причините за потъването на „Булгария".

Основната версия е, че корабът е потънал заради претоварване. На борда му са се намирали близо 200 души, докато капацитетът на плавателния съд е бил за максимум 140 души.

Другата възможна причина е техническа неизправност. В хода на предварителното разследване е било установено, че още при потеглянето от град Болгар, корабът е бил с неизправен ляв двигател, но съдът въпреки това е отплавал. На 10 юли, при отплаването от Болгар за Казан, корабът е имал крен надясно, което може да е следствие на неосвободени тежести, или наличие на гориво само в десния резервоар.

Инцидентът може да се дължи и на износване на техниката. Корабът е построен в Чехословакия през 1955 година и досега не му е правен ремонт. От министерството на транспорта разполагат с данни, че „Булгария" е преминала през технически преглед през юни и е била призната за годна да плава.

По неофициални данни обаче през последните месеци корабът е изпитвал сериозни технически трудности. Сред възможните аварии при износване на техниката са например разкъсване на бордовете заради остаряване на материала, или откъсване на валовете на винтовете.

Представителката на руската Генерална прокуратура Марина Гридньова, цитирана от РИА Новости е съобщила, че корабът „Булгария" е нямал лиценз за превоз на пътници.

Спасени хора, намирали се на борда, посочват, че досато горабът е потъвал, два други кораба са минали край тях, но не са им оказали помощ.