Реформеният план на Гърция може да включва 12 милиарда евро съкращения на разходи и увеличаване на данъците - с няколко милиарда евро повече от очакваното, съобщават гръцки медии, цитирани от „Гардиън".

Гръцката медия Enikos отбелязва, че вместо да бъде отчетен ръст от 0,5% тази година, месеците на несигурност и наложеният за почти две седмици контрол върху капиталите означава "рецесия от около 3%".

„Изчислено е, че мерките от 8 милиарда евро, които Гърция представи за 2015 година и 2016 година ще трябва да бъдат увеличени с 2 милиарда евро на година, като по този начин се увеличават до 12 милиарда евро за две години", пише Kathimerini.

Вестник Naftemporiki излиза с подробности за предложенията: ще бъде увеличен корпоративният данък от 26% до 28%; увеличаване на ДДС-то за луксозни стоки от 10 на 13%; увеличаване на ДДС-то за преработени храни, ресторанти, транспорт и някои здравни услуги до 23% от 13% и увеличаване на ДДС-то за хотелите от 6,5% до 13%.


След САЩ и МВФ Туск призова за облекчаване на гръцкия дълг
Още...

Гръцките острови ще продължат да се радват на данъчни облекчения, което кредиторите настояват да се промени.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви в кратката кампания преди референдума да отхвърлят пакет от строги икономии в размер на 8-9 милиарда евро, а сега иска да приложи програма, която включва 12 милиарда евро съкращаване на разходите.

В същото време се съобщава, че френски експерти помагат на Атина да подготви реформи, за да получи международна спасителна програма.

Кореспондентът на „Гардиън" в Гърция Елена Смит информира, че гръцкото правителство се надява на френската връзка в подготвянето на програмата. Париж изпрати екип от технократи, за да помогнат на финансовия министър на Гърция Евклид Цакалотос да се изготви новото предложение.

Всичко се прави отначало, мярка по мярка. Те ни предлагат безценна помощ, каза представител на гръцкото правителство.

Цакалатос, който се прибра в Атина миналата нощ, се среща с премиера Ципрас и други високопоставени представители на гръцката власт, за да обсъдят новите мерки - микс от вдигане на данъци, съкращаване на разходи и административни реформи.

На този етап третият спасителен пакет ще бъде в размер на 52 милиарда евро, които Гърция иска да бъдат разпределени за период от три години. Гръцки медии също информират, че Международният валутен фонд настоява за по-голяма пакет - в размер на 60-70 милиарда евро. Късно вчера МВФ обяви, че е необходимо допълнително орязване на дълга, тъй като не е устойчив и страната ще се нуждае още от външна финансова помощ.

Гърция има краен срок до днес да представи програмата за реформи, която трябва да бъде разгледана от финансовите министри на страните от еврозоната и в неделя от лидерите на ЕС на извънредната среща на върха.

Междувременно гръцките пенсионери се трупат пред банкови клонове, за да получат част от пенсиите си заради банковия контрол. Всеки пенсионер ще получи максимум по 120 евро.

Тази сутрин председателят на Европейската централна банка Марио Драги предупреди, че разрешаването на гръцката криза ще бъде много трудно.